НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

СДФ у Српском дому у Вуковару

Српски Демократски Форум основан је 1991. године у Липику као коалиција угледних Срба
У Вуковару у Српском дому који је обновљен средствима Владе Републике Србије за време мандата тадашњег премијера Александра Вучића као и средствима Републике Хрватске, одржана је скупштина Српског Демократског Форума. Присутним делегатима су се обратили председник СДСС-а Милорад Пуповац, Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, председник Главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић, Драгана Јецков потпредседница СДСС-а, Јелена Несторовић председница СДФ-а и Јован Влаовић извршни директор СДФ-а.

Српски Демократски Форум основан је 1991. године у Липику као коалиција угледних Срба чији је заједнички циљ био спречити рат и наћи политичка решења за српско-хрватски конфликт и положај Срба у Хрватској. Као први облик институционализованог политичког и друштвеног деловања Срба од деведесетих, СДФ је језгро из које су се развијале друге институције и организације Срба у Хрватској. У својим најбољим данима СДФ је био једна од највећих и најзначајнијих невладиних организација у Хрватској и региону, кључни имплементациони партнер УСАИД-у и УНХЦР-у на програмима репатријације и реинтеграције избеглица те ревитализације ратом страдалих подручја.

Милорад Пуповац председник СДСС-а обратио се делегатима и истакао да “као и српска заједница у Републици Хрватској у целости, млади Срби у Хрватској живе и даље у страху и несигурности. То посебно вреди за велике градове. Тешко им је да испоље свој идентитет и често су у страху ко су им преци. Овај страх је присутан у свим срединама у којима има атмосфере нетолеранције и у којима се шаљу поруке мржње према Србима. Важно је да у своме раду заједно са странком, ЗВО, Просветом и свештенством помогнете да се ослободите притисака и да се изборите за слободу за Српску заједницу да јасно испољава свој идентитет од Дубровника на југу до Умага на северу, од Загреба па до Белог Манастира на истоку. СДФ је најстарија НВО у Хрватској која је настала због потребе за миром. Важно је да се борите за мир како је председник Србије често позивао у последње време, посебно од када је почео овај конфликт у Европи. Градите јединство међу Србима у Хрватској, мир са другим људима у Хрватској и залажите се за мир међу Хрватском и Србијом и Босном. Гледајмо што је могуће више да на овом месту као у Вуковару, а таквих места као Српски Дом ће бити 30-40 у целој Хрватској да на овим местима се састајемо и боримо и у будућности за ове вредности.

Драгана Јецков је рекла “Срби у Републици Хрватској и даље се суочавају са великим бројем проблема који захтевају брзе и ефикасне одговоре. Читава једна генерација као ови млади овде што су преузели руковођење СДФ-ом данас је стасала, а да ти проблеми нису решени. У срединама из којих долазе данашњи делегати и даље има проблема са струјом и водом, а да не спомињем остале егзистенционалне ствари без којих је данашњи нормалан живот незамислив. Ови проблеми су велики изазов за све нас, као и како сачувати нашу заједницу на истоку која овде није девастирана као на другим местима у Републици Хрватској. Како да обновимо заједницу ако немамо струју и воду у местима где треба да нам се врате млади људи. СДСС покушава да реши ове нагомилане проблеме и верујемо да ћемо у СДФ-у и младом руководству имати савезника у том најважнијем послу.

Јован Влаовић извршни директор СДФ-а је истакао како су сви млади који су преузели да воде СДФ свесни значаја организације коју воде и значаја за српску заједницу у Републици Хрватској. СДФ води млад тим људи од којих већина има око 30 година и високообразовани су. Иако смо млади свесни смо своје одговорности. Наставићемо да радимо као максимално посвећени националним вредностима и наша мисија је да заједно са другим српским организацијама никад не допустимо да се изгуби наш народ и идентитет на свим подручјима на којима су одувек живели Срби.

Извор: objektiv.rs


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.