НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Молитва код Заветног крста у Осијеку

Традиционално окупљање код Заветног крста Светог Марка у Бановој улици у Осијеку уприличено је у послеподневним часовима 8. маја 2018. године, а у организацији Српске православне Црквене општине Осијек и Већа српске националне мањине града Осијека.
До Другог светског рата на ово место долазило се у свечаној литији након Свете Литургије, а данас, у другим историјским околностима, православни верници окупљају се пре вечерњег богослужења. Заветни крст у Бановој улици подигнут је у првој половини 18. века. Кроз бурну и богату историју крст је, заједно са својим народом, доживљавао успоне и падове, скрнављења и обнове. Године 2016. трудом и залагањем Већа српске националне мањине града Осијека, односно њеног председника г. Милорада Мишковића, а уз финансијску помоћ града Осијека и разумевање градоначелника Ивана Вркића, овај крст генерално је обновљен, а потом и освећен, од стране тадашњег надлежног пароха протојереја-ставрофора Ратомира Петровића. За крст је везано мноштво народних обичаја, а најновије окупљање представља успомену на стари обичај литије у поља ради освећења усева, која се вршила на Марковдан. Некада обод града а данас његов густо насељени део љубоморно чува успомену на крај где су некада Срби чинили већину становништва.
Молитву код крста предводио је парох осјечки протојереј Александар Ђурановић, који је у свом обраћању истакао да овај крст осјечки Срби доживљавају као силу, знамење и симбол спасења рода хришћанског, али и као символ очувања верске и националне свести. Овај нас крст неизоставно подсећа на прошлост али и даје јасне смернице како и којим путем ходити у будућност, да бисмо знали ко смо, шта смо, од куда долазимо и куда идемо, и како би сви заједно, с обзиром на богатство различитости, живели у хришћанској љубави, миру, Божјем благослову и сваком напретку. Присутнима се обратио и заменик осјечког градоначелника г. Борис Пилижота, који је нагласио да ће град Осијек и даље пратити и подржавати сва културна и духовна дешавања, те у складу са својим могућностима помагати српску заједницу у Осијеку. По завршетку скупа, у храму Успења Пресвете Богородице у Доњем граду служено је вечерње богослужење, након кога је за све госте и присутне вернике уприличен пријем у сали Црквене општине. Окупљенима се том приликом обратио председник Већа српске национналне мањине за град Осијек Милорад Мишковић, угледни осјечки лекар, син некадашњег осјечког пароха и архијерејског намесника протојереја-ставрофора Лазара Мишковића, а песници Катица Јанковић и Миленко Васиљевић-Чико из Осијека, те Михајло Зечевић из Клисе, прочитали су своје песме посвећене заветном крсту у Бановој.
Молитвеном обележавању у Осијеку још су присуствовали Генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, дожупан Осјечко-барањске жупаније мр Радомир Чварковић, градски већник и председник Одбора за националне мањине Небојша Дмитровић,
председник Већа српске националне мањине осјечко-барањске жупаније Јован Јелић,
предсеник СКД Просвјета пододбор Осијек Зденко Чикара, председник удружења Чувари српског идентитета Драган Тодић, представници медија, те многобројни верници.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.