НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКЕ

У овим радосним данима Свијетле седмице, наша радост је још увећана, зато што данас, на Источни петак, прослависмо Крсну славу богомспасаване Епархије зворничко-тузланске / Живоносни Источник.

Како је овај празник успомена на обновљење храма Богородичине цркве од Извора (τής Θεοτόκου τής Πηγής) то значи да је сама Пресвета Богородица заштитник Епархије зворничко - тузланске, истакао је Епископ Фотије у својој бесједи.

Светом Архијерејском Литургијом у Козлуку началствовао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, а овој великој молитвеној радости и љепоти литургијског сабрања допринео је и Његово Преосвештенство Епископ осечко-пољски и барањски г. Херувим који је саслуживао Епископу Фотију уз више свештеника и ђакона.

Прослава Крсне славе Епархије ове године је организована у архијерејском намјесништву зворничком, те су са те стране домаћини били; архијерејски намјесник зворнички, протојереј-ставрофор Видоје Лукић и протојереј Дражен Стевановић, старјешина Храма светих Апостола Петра и Павла у Козлуку који је и дочекао свог Епископа са свом браћом свештеницима и вјерним народом Божјим. У току Свете Литургије за богоугодно појање били су задужени свештеници из наше епархије.

На крају Свете Литургије Епископ Фотије се најприје захвалио Његовом Преосвештенству Епископу Херувиму што је данас дошао и подјелио радост празника са нама, затим даље је захвалио свој браћи свештеницима који су дошли и помогли у организацији, али и вјерном народу који је ту увијек уз своју Свету Цркву.

У наставку своје богонадахнуте бесједе Епископ Фотије је рекао: Радујем се да смо данас овдје у Козлуку да прославимо име Божије, да прославимо нашу заштитницу Пресвету Богородицу - Живоносни Источник. Овај празник је установљен још у V веку, у Цариграду, када је Лав потоњи византијски император био на једном извору изван града и чуо је глас Пресвете Богородице која му је рекла да иде до извора и да једног слепог човека који се ту нашао умије на том извору и он ће прогледати. Tако се то знамење и десило. У знак благодарности Пресветој Богородици, Лав је на том месту подигао цркву посвећену Живоносном Источнику тј. самој Пресветој Богородици. Од тих дана па све до 14. века ту су се збивала многа чудеса. Они који су долазили са вером исељивали су се од свих болести.

Бесједећи на тему данашње јеванђелске перикопе Епископ Фотије је говорио о томе како је Господ истјерао трговце из храма.

Истерао је оне који су били среброљубиви. Оне који су хтели и Свети Храм да претворе у тржницу. Насупрот њима имамо апостоле који кажу ”Ми сребра и злата немамо”. Њихово сребро и злато постао је Христос. И данас, као и онда постоји то искушење да закон среброљубља доведе трговину и у храмове, али и да уђе и у наше душе које су храмови Светог Духа. На тај начин наш храм постане место трговине и среброљубља. Страст среброљубља нас пороби. Ипак, ми имамо избор -да будемо као Апостоли чије једино сребро и злато је Господ Исус Христос или да допустимо трговини да нас среброљубље пороби. И није случајно да се о овоме говори управо у дане након Васкрсења. Доживели смо велики духовни препород и велику духовну радост на празник Васксрења Господњег, али старе страсти и старе слабости нас и даље вребају. Зато нас наша Црква подсећа да наше богатство буде сам Христос.

Вјерном народу се обратио и Епископ Херувим који је дошао из Хрватске да са нама подели радост празника:

Радујем се што са вама могу данас подјелити радост данашњег празника, ваше Крсне славе, ваше заштитнице Пресвете Богомајке и Живоносног Источника која вас штити и усмерава управо на онај пут који води у Царство Божије. Ми морамо бити народ чврсте вере, народ наде и народ љубави. То је оно што нас треба красити и што нам поручује и данашњи празник и читав овај период у коме се налазимо, а то је период Васкрсења Христовог где се разапела љубав Христова да би и ми овде на земљи осетили колико Бог воли човека и колико се даје за човека.

Владика Херувим је завршио ријечима: Нека би Господ дао да се сви радујемо у љубави Васкрслога Христа и да имамо љубави, вере и наде и да нас то крепи и снажи. Живели, сретни и благословени били.

ИЗВОР: https://www.eparhijazt.comКОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.