НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Заветни дан у Будимцима

У суботу, 23. јула 2022. године, када Црква слави Светих 45 мученика из Никопоља, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим благоизволео је да началствује Светим Евхаристијским Сабрањем у храму Вазнесења Господњег у Будимцима чији мештани славе Никопољске мученике као свој заветни дан.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј Александар Вукадиновић, парох будимачки, јереј Бранимир Михајловић, сабрат манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини и ђакон Војислав Николић, ђакон придворне капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим је своју беседу проузнео после освећења славских обележја:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе, нека свима буде наздравље и на спасење Света Литургија у овом храму посвећеном Светом Вазнесењу Христовом. Нека се испуни срце наше радошћу и весељем, како каже последња молитве Свете Литургије. Када смо у заједници љубави Христове, у заједници Тела и Крви Господње заиста смо у радости и весељу. Ова радост и весеље нема своју ограниченост, ни временски ни просторно, него је та љубав Божија неограничена. Једино се дешава да људски ум мора све да ограничи, међутим Бог по свом промислу даје нам дарове и не успевамо да схватимо толику количину љубави изливену на свет. Не можемо ми да схватимо колико је заправо огромна брига Бога и уопште Цркве за овај свет. Црква Божија нас, као Тело Христово, увек изнова учи вредностима које чине човека. Јеванђеље нас учи вредностима које су супротне онима које нам намеће свет. Бог сигурно никога не одбацује. Бог све позива на преображавање, на преумљење, да осети љубав и милост Божију која се распела за свет и човечанство. Нас људе бацају на лево и на десно, све то нас и одвраћа од пута који нас води ка Христу. Зато требамо непрестано имати на уму Никопољске мученике који су прогоњени, мучени и убијани за веру Христову. Издржали су ради Господа Исуса Христа, претрпели су. Мучеништво је у темељима Цркве Божије, оно сведочи свету радост Васкрсења, сведочи да је у Васкрсењу смисао свег трпљења и страдања. Господ Исус Христос учинио је то не одбацивши чак ни оне који не иду тим путем, покушавајући и те људе да позове у заједницу љубави, заједницу Тела и Крви Господње. Кроз све векове ово је била мисија Цркве, да сведочи име Христово да бисмо и ми осетили пуноћу љубави и милости Божије.
Искушења су многа и кроз многа и сада пролазимо. Вековима је Црква пролазила страдање и гоњење али, неприкосновени у својој вери, људи су сведочили име Христово. Били су чврсти, вере чврсте као стена. Једино су тако могли да победе сва искушења и остваре заједницу са Христом. Живимо у глобалистичком свету који покушава да створи једну религију, без идентитета и смисла. Пројекат је већ почео да се спроводи. Међутим, ми знамо шта је Црква. Знамо за нашу Православну Цркву која је вековима била на овим просторима, сведочила етику Светосавља свим људима. Наша Црква сведочила је Светосавље као мир, као суштину живота у којем се изграђују међусобни односи засновани на поштовању и љубави. Јеванђеље свим нацијама сведочи распетог и васкрслог Христа. Требамо и ми тако чинити. Да смо непоколебљиви у својој вери и чувању свог националног идентитета. Црква Божија је увек са вама, преображава наш језик и културу и нас саме. Вера се потврђује управо овим Светим Сабрањем на које су нас сабрали Свети мученици Никопољски. Они су прави пример како се чува хришћанска вера. Нису се одрекли Христа и Цркве без обзира на то каква су страдања и муке. То је прави пример и нама како да останемо и опстанемо на овим просторима као светосавски народ. Свети Немањићи укоренили су у нашем народу Јеванђеље Христово, а то је вредност. То је огромна вредност којој овај свет не даје на популарности, али она ипак побеђује сведочећи управо Онога који је ради нас људи и нашега спасења пострадао и преобразио целокупно човечанство Речју Свога Јеванђеља. То је чинио и Свети Сава који је отац нашег народа.
Нека сте срећни и благословени и нека вам је срећан заветни дан, да нам вера увек буде непресушни извор а Јеванђеље да нам буде обједињујућа сила и енергија у овом свету! Амин.

У послеподневним часовима истога дана, Епископ Херувим je у својој архипастирској бризи и љубави посетио парохију допсинску где га је дочекао допсински парох отац Сава Симић. Епископ Херувим је овом приликом упућен у духовно и материјално стање парохије допсинске и плановима за будућност које Црква има на овом простору.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.