НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Слава богомоље у Петровој Слатини

У суботу, 12. маја 2018. године, у парохијској богомољи у Петровој Слатини, евхаристијски, свечано и молитвено прослављен је Свети Василије Острошки. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Михајло Маријанац пензионисани парох дарђански, протонамесник Владимир Недељковић, парох габошки, ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице и надлежни парох петровослатински протојереј-ставрофор Миљен Илић.
Надахнутом беседом, протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, проповедајући о дивном Божјем угоднику Светом Василију Острошком, загрејао је срца благочестивог народа исцрпним примерима из његовог житија. Прота Михајло Маријанац је нагласио и следеће: Још веће чудо и доказ светитељства Светог Василија јесте чудотворна моћ његовог нетљеног тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола Божјег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са својом богочежњивом душом постало је ризница благодати Божје.
Након Свете Литургије, у молитвеном опходу, свештеницима се придружио протојереј Бранислав Полимац, парох островски. Након крсног опхода освештана је капелица Светог Василија Острошког, коју је урадио Драгослав Јовић а донирала Општина Шодоловци.
По освећењу капелице, резањем славског колача и освећењем славског жита, слава богомоље прослављена је са овогодишњим кумом Љубомиром Влаховићем, који је овим поводом даровао налоњ за богомољу. За новог кума о слави богомоље јавио се Предраг Будалић из Петрове Слатине, који је свечано примио од овогодишњег кума четвртину славског колача у славу и част Светог Василија Острошког. Благодарећи Богу и Светом Василију Острошком, поздравном беседом, обратио се надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић захваливши браћи свештеницима на љубави коју су пружили својим доласком у ову светињу. Овом приликом уручио је захвалнице Црквене општине петровослатинске овогодишњем куму Љубомиру Влаховићу, начелнику Општине Шодоловци Милу Злокапи те Николи и Душанки Гркинић из Палаче, који су донирали столице за богомољу Светог Василија Острошког.
У радости овог великог празника настављено је славље у порти богомоље, послужењем за све присутне који су овом приликом дошли на Свету Литургију.
Трпеза љубави уприличена је у бившем парохијском дому.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.