НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

На дан светих праведних богородитеља Јоакима и Ане, 22. септембра 2022. године положен је камен темељац Српског културног центра у Осијеку. Након вечерњег богослужења у храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски Г. Херувим осветио је и благословио темеље будућег СКЦ-а.

Нови објекат гради се на месту где је био стари парохијски дом у улици Јована Гојковића бр. 21 у Осијеку, заклада Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године. Кућа је порушена 2020. године и на том месту отпочела је 2022. године изградња Српског културног центра.

Пројекат СКЦ-а израдио је „Helion group d.o.o. Osijek“, а радове изводи грађевинска фирма „Produkt gradnja“ из Вуковара. Инвеститори су Српска православна црквена општина Осијек и Српско Народно Вијеће из Загреба који ће бити и заједнички власници објекта.

Након више од 80 година како је пропао први покушај подизања културног центра Срба у Осијеку, поново се указала прилика да га исти добију. По благослову Епископа осечкопољског и барањског Г. Херувима, а на предлог водећих људи културног, просветног, политичког и духовног живота града Осијека, вековна тежња осјечких Срба постала је реалност. Уговор о почетку градње Културног центра Срба у Осијеку у име Српског народног вијећа из Загреба и Српске православне црквене општине Осијек потписали су дана 14. јануара 2020. г. Борис Милошевић, председник СНВ-а и протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки. Након израде пројектне документације и добијања грађевинске дозволе, током месеца маја 2020. године порушен је стари парохијски дом у улици Јована Гојковића број 21 у Осијеку. Српска православна црквена општина Осијек уступила је земљиште и зграду старог парохијског дома за споменуту намену. На том месту које је задужбина Јована и Јелисавете Лалошевић из 1897. године подигнуће се нови мултифункционални објекат са канцеларијама, просторијама и свечаном салом за предавања, концерте и слична догађања.

Вечерњем богослужењу и свечаном чину освећења присуствовао је председник СНВ-а проф. др. Милорад Пуповац, конзул Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић, саборска заступница и подпредседница СДСС-а Драгана Јецков, дожупан осјечко-барањски Радомир Чварковић, дожупан вуковарско-сремски Срђан Јеремић, председник ЗВО-а Дејан Дракулић, начелници општина, представници града, медија, као и многобројно свештенство и верни народ.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.