НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Даљу

У Седамнаесту недељу по Духовима, на празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 09. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.

Епископу Херувиму саслуживали су јереј Вукашин Бојић, први парох даљски и ђакон Војислав Николић, ђакон придворне капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

У својој архипастирској беседи Епископ Херувим упутио је сабране на универзалне и увек савремене јеванђелске вредности.
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, народе Божији нека буде свима на здравље и спасење данашња Света Литургија, наше литургијско славље у храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.
Нека би Господ дао да благодат Божија увек буде са нама, да се благодаћу Божијом испуњавамо да би нам била светло у овој тами и сенци смрти. Својим животом требамо да преображавамо таму. Живети у Христу значи живети и жртвовати се за другога. Највећи подвиг је живот осмислити у том правцу, али свакако је такав живот пун благодати. Господ Исус Христос омогућио нам је да будемо у благодатној заједници. Света Литургија, ово наше сабрање, али и свако молитвословље јесте усмерено у том правцу. Света Литургија нас усмерава ка Истини живота која се испуњава у вечности. Наш живот на земљи огледа се у вечности. Овоземаљски живот је само праг ка вечној заједници са Господом Исусом Христом. На то нас упућује Свето Јеванђеље и светитељи који су свој живот усмерили ка Царству Божијем и вечним вредностима у Христу. Тај пут је благословен сваком од нас, ту нам се открива да је Господ Исус Христос наш Пут, Истина и Живот. Господ нас увек усмерава.
Данас је све обезвређено, породица и моралне вредности које су чиниле основе друштва. Нажалост, непомјаник овог света све је замешао и оно што је некада била саблазан данас постаје једна апсолутна вредност. Много жалосно, али је то истина у целости. У жељи да завлада ”складно” и ”демократично” друштво урушавају се хришћанске вредности утемељене на Светом Јеванђељу. Јеванђеље је вечно и непролазно, увек савремено. Кад год читамо Јеванђеље и улазимо у његову срж и суштину почињемо да схватамо која је дубина и савременост тог Светог штива. Оно нас упућује ка Царству Божијем, ка Господу Исусу Христу. Оно нас васпитава да будемо хришћани, људи, носиоци благодати Светога Духа. Учи нас да не живимо животом овога света, већ животом који је Христос посведочио. Ми хришћани желимо да будемо достојни Крста Христовог, достојни те Жртве која нам се дала ради нас и нашега спасења. Све то десило се зарад пуноће заједнице у Христу, да би нашу палост и грешност окајавали и дочекали тако Други Христов долазак.
Света Литургија и све што творимо у Цркви Божијој води нас ка томе. То је смисао и циљ нашега живота. Да нам породица буде здрава, да буде темељ и ослонац друштва, да завлада складност у браку. Данас се дешава много тога што није по природи, по ономе што Црква проповеда. Покушава се уништити породицу и вредности које она собом носи, а са друге стране и ми појединци не знамо да се жртвујемо за своју породицу. Не знамо да покажемо љубав која треба да буде и основа и круна брачне заједнице. Данас тога нема, него се разилазе када дође неки проблем и породица пуца. То није добро и не изводи нас на прави пут него управо оним ”вредностима” које пропагира савремено друштво. Прилагођавањем свету постајемо индивидуе, идемо у неку самосталност не желећи никога, заједницу ни са ким. Света Црква Божија ни у ком смислу не функционише на такав начин. Црква чија је глава сам Христос је заједница која захтева жртву и љубав, а то нас враћа смислу живота. Породица је Црква у малом, ту се деца и родитељи васпитавају као прави, истински хришћани. Породична заједница треба да се испуњава у великој заједници Тела и Крви Господње. То је онда хармонија, пуноћа и даје прави смисао животу, онај смисао које Свето Јеванђеље даје.
Данас кажу: ”Свето Јеванђеље није савремено, ви сте хришћани старомодни. Не знате за вредности друштва”. Наш одговор је: ”Ми нисмо старомодни и наше вредности су увек савремене и изнова дају одговор на све изазове у сваком времену”. Свако време са собом носи своје бреме, а Свето Јеванђеље за све то има лек, даје нам одговор на сва искушења у нашем животу. Свето Јеванђеље лечи овај свет и враћа га у хармонију, у заједницу са самим Богом. Нека би Господ дао да се у томе поучавамо, да нам то буде основа живота. Бог да нам увек буде помоћник у свему. Света Литургија да нас води ка Царству Божијем и вечним вредностима.
Ако Бог да, следеће недеље у ово време имаћемо посету Његове Светости нашега Патријарха Порфирија у нашем Вуковару, где ћемо осветити Саборни храм и Српски дом. Све вас позивамо да заједно узмемо учешћа у тој радости. Поглавар наше Цркве, наш Патријарх, чини јединство нашег народа. Он нас упућује и усмерава ка Царству Небеском, ка основама Светосавског етоса. Наш Патријарх седи на престолу Светога Саве и својом пастирском мудрошћу и делатношћу грли целокупан српски народ где год се он налазио, где год ми живели. Имали смо тај благослов да нам дође наш Патријарх када имамо и велику радост да освећујемо Саборни храм и Српски дом. Да га достојно дочекамо као духовног оца нашега народа, нашег духовног вођу, да се сви радујемо у Христу. Наш Патријарх ходи стопама Светога Саве, из трона Светога Саве шири реч Јеванђеља, а његова реч је реч љубави.
Нека би Господ дао да се и тамо видимо и нека је свима благословено ово наше Свето сабрање. Живи, срећни и благословени били! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.