НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света Петка прослављена на Доброј Води у Вуковару

”Света Петка је пролазила кроз многа искушења. Витлале су је буре, бацале на леву и на десну страну али је у свом уму имала мисао да је Христов војник. Тако и ми можемо да побеђујемо сва искушења и све недаће. Нисмо сами на овом свету, Господ је са нама. Сви који смо Христови позвани смо да будемо проповедници Јеванђеља Христовог, пре свега својим животом” - рекао је Епископ Херувим.
На празник Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, 27. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски началствовао је на Светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном данашњем празнику на Доброј Води у Вуковару.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј-ставрофор Зоран Симић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски, протојереј-ставрофор Добривоје Филиповић, свештеник у пензији, јереј Вукашин Цветојевић, предстојник катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске, ђакон Војислав Николић, ђакон придворне капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу и ђакон Слободан Гајдашевић.

У својој беседи Епископ Херувим поучио је сабрани верни народ:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
”Диван је Бог у светима својим”, како смо данас чули у прокимену Светог апостола који се читао на данашњој Светој Литургији. Заиста Бог јесте диван и дивно је што смо сабрани у овако великом броју при сводовима овог светог храма. Ово место одише благодаћу Божијом, вредностима које осећа сваки човек без обзира којој вери и нацији припадао. Људи долазе овде тражећи свој мир и утеху, то потврђује да храм Божији јесте место молитве, љубави и мирa. Ово место је светионик нашег народа, оно је место сусрета различитости јер овде сви проналазимо корист за своје духовно стање. Радујемо се што смо у овом броју сви сабрани и сви смо једно у Господу Исусу Христу који је наш Пут, Истина и Живот.
Света Петка је својим животним подвигом показала да се без обзира на све недаће, проблеме и тешкоће може стицати светост и заједница са Господом Исусом Христом. Ништа није немогуће, Бог руши и поредак природе. Ако је човек усредсређен на молитву, усмерен ка Христу, његово се целокупно биће мења. Човек се тако преображава и добија свој други лик, облагодаћује се. Светитељи Божији су нам пример како је све то могуће, таква је била и Света преподобна мати наша Параскева. Велика угодница Божија која је ради Христа поднела велики подвиг. Њена душа је дисала Јеванђељем Христовим, њени покрети су били Христови покрети, све што је радила било је испуњено благодаћу Светога Духа. На то смо и ми позвани, драга браћо и сестре, да будемо христоносци, људи свесни смисла свог постојања у овом свету. Наш народ извор свог постојања има у Светој Цркви. Храм је место молитве, љубави и мира, ту нема ништа што би човека одвратило од Цркве. Човек само својом слободном вољом може одбити да припада тој благословеној заједници. Без обзира на све то, Бог увек има осећаја за човека. На ком год да смо правцу, Бог нас призива да се покајемо и задобијемо благодат Божију.
Данас није битно ко коме припада и ко је шта, него смо сви сабрани у Христу. Наша Црква јесте гарант и темељ нашег останка и опстанка на овим просторима. Тамо где звони звоно, где је храм, где је кандило вере упаљено тамо је наша Црква. Народ сведочи своју постојаност, сведочи васкрслог Христа. То нас увек изнова обнавља, даје нам снагу. Наш народ је благословен народ, светосавски народ који зна да воли другога, али и да се међусобно воли као браћа и сестре. Христови смо, Он је део нас, Његова љубав излива се за све нас. Љубав Господња показује нам како требамо да волимо, како једни према другима треба да се односимо. Једни на друге да гледамо кроз Господа Исуса Христа. Вечна љубав Господња никада се не може умањити, никада престати. Света Петка је пролазила кроз многа искушења. Витлале су је буре, бацале на леву и на десну страну али је у свом уму имала мисао да је Христов војник. Тако и ми можемо да побеђујемо сва искушења и све недаће. Нисмо сами на овом свету, Господ је са нама. Сви који смо Христови позвани смо да будемо проповедници Јеванђеља Христовог, пре свега својим животом. Овај свет јесте свет греха, глобализма, испуњен у многочему оним што је противно закону Божијем. На нама је да свет упућујемо ка Богу, да бисмо заједно са Богом дошли до испуњења свега оног што је по Божанском поретку о постојању света и човека.
Нека би Господ дао да се у том духу преображавамо, да нам наша Света Петка и наша црквица увек буду путовођ ка Христу. Да овде увек пронађемо себи утеху, а Света Петка да нам увек буде пример и узор у нашем животу.
Нека сте сви срећни и благословени од сада и кроз сву вечност! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.