НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

ПРОСЛАВА СВ. НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ЧУДОТВОРЦА У ЈАГОДЊАКУ

Светом Литургијом смо започели ово духовно саборовање још ове године у храму Св. Оца Николаја, а наредне године, ако Бог да у новосаграђеном храму Св. Нектарија у Јагодњаку.

Светом Литургијом је началствовао Протојереј-ст Владо Кљајић у пензији из Белог Манстира, уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Блажића, парох првог боровонасељскога, Протонамесника Синише Мићановића, пароха другог боровонасељаког, протојереја-ставрофора Михајла Маријанца, пароха у пензији из Дарде и надлежног пароха Протојереја-ст. Слободана Мајкића. Беседу на тему прочитаног Јеванђеља и Празника, веома надахнуто је произнео отац Синиша Мићановић.

Ове године за пoрославу Св. Нектарија кумовало је петоро кумова и то; Бранко Кесоња из Борова, Александар Зимоња из Вуковара, Јелена Шаркић из Борова, Бранкица Чугаљ и Петар Бркић из Јагодњака. Лепо припремљена славска кољива и колаче припремили су овогодишњи кумови у славу и част Св. Нектарија, приносећи жртву Господу од свих и за све нас. Кумство за наредну годину је опет прихватило петро кумова; Предраг Товиловић из Трпиње, Јован Вукајловић из Вуковара, Танкосава Јеремић из Бршадина, Миљевић Гордана и Жељко из Клисе и Слободанка Турићанин из Боботе.

После освећења славсих обележја, свештеник Слободан Мајкић се захвалио кумовима и свима присутнима, а тако и кумовима који су примили кумство за наредну годину. На крају свете Литургије, прочитали смо молитве за све нас пред моштима Светога Нектарија. Молећи се светитељу да нас и даље штити и исцељује од телесних и душевних болести. Присутни народ смо благословили, миросањем из кандила Светога Нектарија, шкропљењем светом водицом са бунара Светога Нектарија са Егине и делећи нафору и иконице свима присутнима. Кумови су делили славско кољиво и колач, а затим су верници имали прилику поклонити се и у храму Св. Нектарија у којем је скоро завршено фрескописање и у фази су припреме за освећење храма на Свијетлу Суботу, 22. априла 2023 године.

Сви присутни верници су прешли у салу Ватрогасног дома на послужење, које су припремиле удружење жена „Сретне и спретне“ из Јагодњака и овогодишњи кумови. Све је протеколо у најбољем молитвеном расположењу и саборовању поводом прославе Св. Нектарија Егинског Чудотворца. Светитељ нас је окупио у свој загрљај са свих страна и даље има места за све оне који дођу на ово свето место, да потраже помоћ за себе и своје ближње. Потребно је да тражимо помоћ од светитеља који нам брзо притиче у помоћ, а ми му кличемо; Радуј се Свети Нектарије, Архијереју Божији!

Пртотојереј-ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.