НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Налагање Бадњака у Даљу

На Бадње вече, 6. јануара 2023. године, када наша Света Црква жељно ишчекује Рођење Богомладенца, свештено братство Светодимитријевског храма у Даљу служило је свечано празнично вечерње богослужење са паљењем Бадњака. Богослужењу је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Епископ Херувим обратио се сабраном верном народу:
-Христос се роди!
Драга браћо и сестре ове ноћи ми чекамо Рођење Спаситеља нашега Исуса Христа! Гледамо у звезду која је пастире одвела ка колевци Богомладенца, ка богопознању. Живот у Цркви Божијој јесте непрестано трагање за Христом, другачије не може ни да буде. Тражимо пут ка спасењу, трагање за Христом јесте непрестано жртвовање и давање себе за другога. То је непрестано разапињање, али тај Крст нам отвара пут ка оној Светлости коју су видели мудраци и пастири. Христос нас обједињује и сједињује у Цркви Божијој која је пуноћа Тајне Васкрсења и Тајне Рађања, Црква је непрестана колевка Богомладенца. Зато је потребно да се сабирамо у Цркву Божију, све што чинимо и творимо треба бити по благослову Цркве. Не може се живети ако нема благослова, за све треба тражити благослов Божији. Тада нас свако дело упућује ка Тајни богопознања. Ако Бог да, кроз Свету Литургију ћемо прославити Тајну Рађања. Вратићемо се у Витлејемско време и простор у којем се родио Господ Исус Христос. Позвани смо да будемо богоносци, проносиоци благе вести о Господу Исусу Христу. Христос треба непрестано да се рађа у нашим срцима, свакога дана и тренутка, у нашим мислима.
Љубав надвладава све. Бог долази у овај свет из љубави да би човека ослободио греха, да би човек могао да ступи на пут преображења, на пут ка Царству Небеском.
Светлост Витлејемске пећине треба да је у нашим срцима, да загреје наше домове, децу и родитеље. Породица треба да буде чврста и јака, стамена, да чини друштво буде другачије и боље од онога каквог га ми данас познајемо. Нажалост, породица је дошла у питање и њен статус се нарушава. То можда иде од тога што смо сви самовољни, што смо себични и не пружамо довољно љубави. Не угледамо се довољно на Господа Исуса Христа. Господ је гледајући на биће човеково пало биће дошао на овај свет показујући несебичност и велику пожртвовну љубав за свакога. На то смо и ми позвани, драга браћо и сестре. Најпре да се жртвујемо једни за друге у породичном дому, а онда даље у друштву да се жртвујемо једни за друге и будемо другима помоћ и утеха. Сви смо ми иконе Божије, саздани по образу и подобију Божијем. Следимо пут Христов, зрачимо љубављу Витлејемске пећине, љубављу Онога који се ради нас и нашега спасења оваплотио.
Сачувајмо породицу чврстом да се не би дешавало оно што не приличи једној брачној заједници, а чему можемо да посведочимо и међу свештенством. Данашњи дан треба да нас поучи да не будемо себични, да се непрестано у жртвеној љубави дајемо једни за друге. Онда ће сваки дом бити колевка Богомладенца, како то и треба да буде, како приличи српском народу и како су нас учили наши преци. Учили су нас да породица мора бити чврста и јака. То знамо од наших прадедова и отаца, знамо како то изгледа. Породица мора бити патријархална, породица у којој се зна место оца и место мајке, где дете зна своје место. Никако да свако ради што пожели, да се сви чудимо зашто се дешавају немиле ствари и зашто се дешава цепање брачне заједнице. Нема поретка и хармоније. Црква је увек била у поретку и хармонији и овом свету је сведочила ону хармонију коју Христос доноси својим Рођењем.
Морамо и ми томе да се повинујемо, да се трудимо да свој живот усмеримо ка Христу јер када је Христос на првом месту све је на свом месту. То је аутентични пример светачког живота. То није тешко, питање је само да ли ми то желимо. Требамо то прихватити јер то јесте наш пут. Поучавајмо се кроз данашњи празник, да нам колевка Богомладенца увек буде на уму. Да сагледамо колика је Божија љубав, колико нас Бог воли и колико се жртвује на овај свет и колико пута, без обзира на нашу палост и нашу грешност, Бог увек опрашта и све чини на добро. То нас поучава да будемо људи који знамо наш пут, они који су учени по предању наших отаца и праотаца и светих Божијих угодника. Ми Срби смо кроз векове показали да знамо живети за Христа и у Христу. Нажалост, ради себичности, због љубоморе и сујете буди се мржња у човеку која не би требала да постоји.
Сведоци смо многих невоља и ствари које не приличе човеку. Видимо ратове, видимо неке неприродне ствари. Али без обзира на све то Бог држи свет у поретку због своје љубави. Драга браћо и сестре, жртвујмо се једни за друге оном љубављу коју је Бог оваплотивши се донео овоме свету. Жртвујмо се у својој породици, жртвујмо се у друштву јер је то пут у љубави Христовој. Да бисмо и ми као анђели могли славити Господа: „Слава на висини Богу, и на Земљи мир, међу људима добра воља!"
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.