НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Слава храма Светог Георгија у Боботи

На празник Светог великомученика Георгија, 06. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је на Светој архијерејског Литургији у Светогеоргијевском храму у Боботи.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Герман (Богојевић), Епархија бачка, протојереј Немања Клајић, парох боботски и протођакон Војислав Николић.

Преосвећени Епископ Херувим освештао је темеље парохијске сале у порти боботског храма.

У својој архипастирској беседи Епископ Херувим позвао је људе на међусобну љубав и разумевање, ”Тешко да речи могу да опишу ужас догађаја протеклих дана. Браћо и сестре, све то нас упућује да у свом дому требамо да имамо пре свега љубав Христову. Господ Исус Христос треба да је у нашим домовима. Ако том мером будемо мерили и тим судом будемо судили никада неће доћи до оваквих злодела, недела.”
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе, нека свима буде на радост и спасење данашњи дан у који прослависмо Светог великомученика Георгија, победоносца и чудотворца. Велики је Бог у светима својим. Они који следе реч Божију и творе тако Бог награђује венцем светитељства, а то је највећи венац који човек својим животним подвигом може да задобије. Свети великомученик Георгије управо је такав пример, човек који је себе дао за Господа Исуса Христа. Ревнујући за те вредности, за истину, добио је од Бога вечни живот у Царству Божијем и зато га данас прослављамо. Велика је благодат његових целебних моштију и велики благослов задобијају они који их посећују и који за његово посредништво пред Престолом Божијим моле. Чудотворац и победоносац који је за Христову љубав ревновао целог живота. У разумевању ситуације и времена у којем је живео трудио се да у свом животу сведочи име Господа Исуса Христа. Трудио се да буде на путу Христовом, трновитом али благословеном путу. Данас смо можда више него икада позвани да будемо на путу Христовом, да будемо уз своју Свету Цркву. Многа искушења кроз која смо пролазили ових дана, о којима слушамо у медијима, заиста су застрашујућа. Тешко да речи могу да опишу ужас догађаја протеклих дана. Браћо и сестре, све то нас упућује да у свом дому требамо да имамо пре свега љубав Христову. Господ Исус Христос треба да је у нашим домовима. Ако том мером будемо мерили и тим судом будемо судили никада неће доћи до оваквих злодела, недела. Често пута се одвајамо од Бога и крећемо од оног благословеног и јеванђелског пута. Често пута не знамо зашто и због чега. Можда су то стихије живота, можда су то искушења. Међутим, ни у ком тренутку не смемо сметнути са ума да требамо бити христоносци и богоносци. Искушења кроз која смо прошли у протеклим данима упућују нас управо у том правцу. Свачији дом треба бити Црква у малом, где је Господ Исус Христос Алфа и Омега, Почетак и Крај. То је онда благословена заједница и благословен пут који води у Царство Божије. То је онај пут којим је ишао Свети великомученик Георгије, ваш заштитник, али и сви светитељи васцелог хришћанства, па и из нашега рода. Господ Исус Христос мора да се усели у свакога од нас, морамо том Христовом љубављу да зрачимо. Требамо да имамо међусобног разумевања, једни другима да пружамо љубав. Све се ово дешава зато што љубави нема, зато што је криза идентитета и не зна се више ко је мушко, а ко женско, ко је родитељ а ко дете. Све се пореметило. Све је отишло у супротном правцу ради ревновања неким западним вредностима. Све то нам открива да овај свет тренутно не почива на љубави, него на мржњи, метежу, на хаосу. Господ Исус Христос својим Оваплоћењем доноси хармонију овом свету, свет усклађује у идиличан однос са Богом и једних са другима.
Ако имамо љубави, ако је Господ део нас онда се свађе, размирице и сукоби превазилазе љубављу Христовом. Тада разумевамо свет и односе из те призме, градимо мостове пријатељства на тим темељима. Можемо бити пријатељи Божији и свети његови уколико творимо таква дела. Све друго нас одвраћа од тог пута, све друго је широки пут којим нису ишли светитељи, слуге Христове. Трудили су се у свом уживоту да буду богоносци и христоносци. Јер, на то нас упућује Јеванђеље Христово и Светитељ којега данас прослависмо и сви други људи из рода нашега који су нас усмеравали у правцу Крста Христовог. Упућивали су нас на Јеванђеље како би оно било наш васпитач. Без обзира у којем степену друштвених делатности били, Крст Христов и следовање Јеванђељу јесте пут и рецепт за живот вечни. То је темељ за изграђивање односа у којим смо сви браћа и сестре Христове.
Радујем се што сам данас био део овог литургијског славља, што смо прославили Светог Георгија. Ово је велики дан за ово место и за све нас. Осветили смо још једно здање важно за нашу Цркву на овим просторима. Гради се здање које ће служити народу и помоћи им да буду светосавци и богоносци, помоћ на изграђивању љубави светосавског етоса међу нама. Будимо уз своју Цркву, будимо уз свог свештеника. Слушајмо Реч Божију и онда ће свако дело бити благословено, изграђено у љубави Христовој и према Христу. На то смо позвани, тако да дишемо. Треба да дишемо благодаћу Светога Духа која превазилази свако искушење и бреме овога свега. Ако дишемо благодаћу Светога Духа и она се усели у нас. То је благослов и радост. Видимо светитеље, често пута можемо на друштвеним мрежама виђамо иконе и фотографије. Видимо радост на њиховим лицима, озарени су благодаћу. На њиховим лицима видимо дубину божанске благодати, у њиховим очима. То је праскозорје бескраја Божијега које се може уселити у свакога од нас ако следимо пут Христов. Уколико не, видимо мрзовољне људе који не знају пута, ни циља ни правца. Не знају чему постоје у овом свету. Насупрот томе су светитељи, благослов Божији и лира Светога Духа. Видимо радост живота, радост сусрета, радост љубави. То је радост Божија, усмерава нас да будемо бољи људи, достојни свог звања и послања, достојни имена Христовога и Светога Саве, свих светитеља из рода нашега.
Нека је благословен данашњи дан и ово наше Свето сабрање, Бог да нас благослови са висине Светога Стана Свога од сада и кроз сву вечност! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.