НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Слава капеле на Доњоградском гробљу у Осијеку

На дан Преноса моштију Светог Оца Николаја, 22. маја 2018. године, у капели на Доњоградском гробљу у Осијеку, поводом Славе капеле, Свету Литургију служио је осјечки парох протојереј Александар Ђурановић. Славски колач и кољиво припремила је овогодишња кума Радмила Мишковић из Осијека.
Историјат и припрема за обнову капеле

Капела Преноса моштију Светог Оца Николаја на Доњоградском гробљу у Осијеку подигнута 1892. г. по пројекту осјечког архитекте Јулиуса Хермана, у неовизантијском стилу са примесама романике и ренесансе. Закладу за градњу капеле стварају браћа Стеван и Ђорђе Костић, угледни осјечки трговци из Доњег града, чијим ће новцем на крају грађевина готово у потпуности бити и подигнута. Иконостас који је постављен 1894. године рад је познатог српског сликара Стевана Тодоровића. Од првобитних седам икона до данас је сачувано пет, с обзиром да су две иконе Благовести са царских двери украдене током рата 1992. године. Иако до сада није била истраживана од историчара уметности, ради се о изузетно занимљивом и квалитетном архитектонском остварењу, не само на локалном нивоу. Њена монументалност и занимљивост решења убрајају је без сумње у најзначајније примерке гробљанских капела хисторицизма у Хрватској уопште. Интересантно је напоменути да је готово истовремено са осјечком капелом грађена и православна капела Светог Петра и Павла на Мирогоју у Загребу (1892-1893) по пројекту архитекте Хермана Болеа. Иако на први поглед сличне, њихова архитектонска решења битно се разликују.
На капели је прилично добро до данас сачувана оригинална архитектонска опрема - врата, крстови, решетке прозора, па чак и оригинални олуци из19. века, које свакако треба настојати сачувати јер су данас права реткост. Из свега се може приметити висок естетски критеријум постављен пред градитеље и извођаче, с обзиром да је осим градитеља Хермана, кључну улогу у градњи капеле одиграо и Васо Муачевић, градски заступник и председник осјечке Црквене општине. Последњи пут већи радови на уређењу унутрашњости извршени су 1986. године када је обновљено зидно сликарство и мраморизација. Капела по свему судећи није била у већој мери обнављана од своје изградње, осим споменутог премазивања унутрашњих зидова и евентуално козметичких кречења вањске фасаде, стога је генерална и свеобухватна обнова хитно потребна. Бизарна је чињеница да овај кључни објекат осјечког хисторицизма све до ове године није био под заштитом као споменик културе. На инсистирање Црквене општине Осијек, Министарство културе Р. Хрватске, Управа за заштиту културне баштине, конзерваторско одељење у Осијеку, решењем од 25. априла 2018. г. ставило је осјечку православну капелу под превентивну заштиту. Процес сврставања у трајно непокретно културно добро и споменик културе је у току. Паралелно са споменутим задатком, Црквена општина активно ради и на томе да се у што краћем року започну радови на уређењу спољашње фасаде. У том смислу важну улогу у овој обнови имаће и град Осијек, с обзиром да је садашњи градоначелник Иван Вркић обећао обезбедити значајна средства за њено уређење. Почетак радова се очекује у другој половини ове године.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.