НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Видовдан прослављен у Вуковару

На Видовдан, 28. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је на Светом евхаристијском сабрању у Саборном храму у Вуковару.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј др Марко Шукунда, парох трпињски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски, протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски и протођакон Војислав Николић.

Светој Литургији су присуствовали господин Александар Накић, Генерални конзул Републике Србије у Вуковару, др Војислав Станимировић, председник Главне скупштине СДСС, господин Дејан Дракулић, председник Заједничког већа општина, господин Срђан Колар, заменик градоначелника града Вуковара и остали представници политичког и културног живота вуковарског краја.

Епископ Херувим је осветио Крсно знамење у порти Светониколајевског храма подигнуто свим невино пострадалим Србима.

У својој беседи Епископ Херувим је истакао Светог кнеза Лазара као пример јеванђелске љубави, а пут који је Свети кнез изабрао као једини истински наш пут.
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Поштовани конзуле наше матичне државе Србије, поштовани господине Станимировићу, поштовани господине Дракулићу, поштовани начелници и сви људи из јавног живота, верни народе, прославили смо данас овај празник – Видовдан.
Видовдан у својој суштини има Јеванђеље, као што је јеванђелски живео и Свети цар Лазар. Није Косовски бој само мит, нити врста јунаштва, него јеванђелска прича. Јеванђелски дух провејава из овог догађаја и учи нас слози. Ту не јуриша брат на брата, нема места за мржњу него се проповеда јеванђелска љубав међу браћом. То је етика Косовског боја, кнеза Лазара и свих Немањића. Нажалост, често пута међусобно нисмо у хармонији, неразумевајући једни друге и не поштујући различитости. Морамо да се трудимо, да у духу данашњег празника будемо народ јединства, народ који зна да чини оно што је чинио Свети кнез Лазар и Свети Немањићи. Њиховом владавином отворило се Јеванђеље над српским народом, дато нам је да знамо да је једини истински овоземаљски пут онај који води у Царство Небеско. Ни лево ни десно него у Царство Небеско. Само Свето Јеванђеље, сам Господ нам говори да иштемо најпре Царство Небеско. Ништа овде на земљи није од тога вредније. Када бирамо Царство бирамо благословен пут, бирамо пут Светог кнеза Лазара, свих страдалника и мученика који су свој живот положили бранећи своју веру. Господ Исус Христос треба да буде мера свима нама у свему што чинимо. Требамо једни друге да грлимо, да носимо радост Христову и да нам она буде мера радости када се сусрећемо. Узалуд смо били у цркви, на Светој служби Божијој ако гледамо на другога са подозрењем. Косово је наш Јерусалим, место са којег смо потекли и наша духовна ризница. Душа сваког Србина данас је на Газиместану, на месту где се био бој за правду, за слободу. Снагом Крста, снагом молитве, снагом љубави српског кнеза Лазара та битка је била победа нашем народу. То је позив свима нама да једни са другима будемо браћа, да имамо у себи љубави и радости. Ако нема љубави и радости слушајмо Свето Јеванђеље, читајмо, јер ко куца њему ће се и отворити. Ко иште ономе ће Бог и дати. Морамо чути Реч која се непрестано излива на наше народно биће, од Косовског боја до данашњег дана. То је пут кнеза Лазара, мученика и новомученика, страдалника који су својим животом посведочили Крст и Јеванђеље. За нас нема другог пута, нити друге идеологије или политичке структуре. Јеванђеље је једини Закон, једина мера у нашем животу.
Нека би Господ дао да се увек у радости сусрећемо, да чинимо дела достојна човека. Храмови Божији да нам буду пуни, да се учимо Светом Јеванђељу и љубави Христовој.
Нека сте благословени од сада и довека! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.