НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

ОСИЊСКОМ ХРАМУ УДАХНУТ НОВИ ЖИВОТ

Епископи зворничко – тузлански Фотије и осечкопољски и барањски Херувим, yз саслужење бројног свештенства, освештали су обновљени храм Светог великомученика Пантелејмона у Осињи.
-Захваљујем се оцу Илији младом свештенику који се ангажовао у парохији, као и свима вама који помажете, јер не може човјек ништа сам без ближњих својих. Нека сте Богом благословени и да овај храм врши своју мисију, да буде српски, православни, светосавски – рекао је у бесједи владика Фотије.

Свештеник Илија Тривић истакао је да се данас у Осињи прославља врхунац десетогодишње обнове храма.

-На овом простору гдје стојимо, храм је први пут саграђен 1879. године, а тренутна црква је саграђена 1964. године, који је временом оронуо и била је потребна обнова. Доста тога је урађено и изграђено од стране вјерног народа овог и околних села – рекао је Тривић.За кумове обновљеног храма изабрани су Момир и Душко Гојковић, а за кума великог крста изабран је Златко Аџић, а малог крста Зоран Радановић. Кум Светосавског дома је Драго Наградић, а кум иконостаса Живко Новић, док су за кумове фресака изабран Недо и Драгољуб Ћустић са породицама.

-Завршетак обнове храма и данашњи чин представља једно велико богаство за наше село. Радим у Аустрији, али смо увијек везани за родни крај и помажемо колико можемо – рекао је Гојковић, док је Аџић додао да радује што је овај храм обновљен да служи вјерном народу.

Обнова осињске цркве почела је у мају 2012. године, а од тада је уз светињу изграђен и Светосавски дом, поплочан простор око храма, набављено друго звоно, те фрескописана унутрашњост храма.

Свечаности у Осињи присуствовао је градоначелник Милорад Симић са сарадницима, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници градске Скупштине и многи дуги гости.

Текст: Дервентски лист
Фото: Епархија зворничко-тузланска и Дервентски листКОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.