НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Боботи

У недељу, 03. септембра 2023. године, када Црква слави Светог апостола Тадеја, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у храму Светог великомученика Георгија у Боботи.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј др Марко Шукунда, парох трпињски, протојереј Немања Клајић, парох боботски и протођакон Војислав Николић.

На крају Свете Литургије Епископ Херувим прочитао је ђацима молитву на почетку нове школске године.

Епископ Херувим је после заамвоне молитве проузнео следећу беседу:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе и драга децо Божија, нека је свима на здравље и спасење Света Литургија. Радост је испунила наша срца, пуноћа радости је на Светој Литургији у сусрету са Христом. Сусрели смо се са Христом на најаутентичнији начин, онако како то вековима Црква отркива човеку. У Цркви човек постаје саучесник Тајне вечности. Позвани смо да будемо деца вечности, народ вечности. То је наше назначење и наш циљ у свету. Како то стицати, како следити тај пут? Наравно да то није нимало лако и да на том путу постоје безбројне препреке. Лако их можемо превладати само ако у себи носимо Христа. У Христу је пуноћа љубави, али пуноћа мудрости. Мудрост је знати другога поштовати, знати да је други са нама ту да подели радост и тугу. Смрт јесте наша реалност, али ми је не доживљавамо као трагедију него као Тајну вечности. Наш целокупан живот усмерен је на прирпемање за прелазак у живот вечни. Припремамо се да бисмо сели са десне стране Богу. То је наш пут овде на земљи, најбоље образовање у Христу. Јеванђеље Христово је закон љубави која надилази све спорове и неразумевања.
Децу своју требамо да учимо да буду деца неба, деца Царства, а школа место образовања где се учимо и бити добри људи и честити домаћини. На тај начин чувамо своју веру, културу и традицију. Ако чувамо веру сачуваћемо и све остало, јер вера има обједињујући дух који све прожима. Једино је Црква стуб и ослонац кроз који се образујемо, не да будемо непријатељски расположени према другима него да градимо пријатељства, мостове. То је Јеванђеље, то је најсавршенији подвиг и стремљење ка Христу. Без Христа не можемо имати осветљен ниједан пут на земљи. Љубав је та која треба да буде у срцима нашим, да своју децу у љубави образујемо. Љубав ће надвладати све, а не надима човека него га смирава. Љубав смирава до крајњих граница, што су нам посведочили бројни светитељи који су себе посветили тој филозофији живота. Распињући се за све и градећи љубав са свима, задобијајући тако пуноћу живота у Христу, у Његовој љубави. Свакако да послушност мора да буде једна од основних вредности, да би наше биће могло да се сараспне са Христом и тако остварило заједницу.
Нека је благословен почетак почетак нове школске године нашој деци, наставницима и свом особљу, дао Бог да будемо људи усмерени на Христа, на Цркву, да бисмо се обрзовали у добру. То је оно што нам треба, што ће изградити заједницу у свој својој пуноћи. Бог да вас благослови да се увек у радости сабирате, да нас љубав Христова увек испуњава! Амин.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.