НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Представа ”Преумљење” премијерно изведена у Вуковару

У уторак, 12. септембра 2023. године, у Српском дому у Вуковару премијерно је изведена представа ”Преумљење”.

Представа господина Драгана Станковића у извођењу студената Факултета савремених уметности предвођених мр Биљаном Ђуровић, редовном професорком и господином Миланом Михаиловићем, драмским глумцем одушевила је вуковарску публику, а присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, госпођа Људмила Остојић, конзул Републике Србије у Вуковару, господин Дејан Дракулић, председник ЗВО, господин Срђан Колар, заменик градоначелника града Вуковара и председник ГО СДСС-а Вуковар и други представници јавног живота града Вуковара.

***

”КАКВИМ СУДОМ СУДИТЕ, ОНАКВИМ ЋЕ ВАМ СЕ СУДИТИ; КАКВОМ МЕРОМ МЕРИТЕ, ОНАКВОМ ЋЕ ВАМ СЕ МЕРИТИ. ( Мат. 7,2 )

Ишчитавајући драмски првенац Драгана Станковића “Преумљење” ни слутила нисам какву поруку доноси епилог. По добро познатој драматургији Чеховљевог правила - пушка која је окачена о зид у првом чину, мора да опали у последњем- сматрала сам да писац драматуршки тачно води ликове, позивајући и нас, кроз њихове судбине, на покајање; заборавивши мудрости светих отаца да је “покајање семе, а опраштање плод; да никакву хвалу нема семе које не доноси плода”.
Сместивши радњу у војну болницу, писац нам на самом почетку даје информацију да “трећи је, већ, рат овог века”. Освешћујући чињенице да је, на нашим просторима, пет ратова вођено током 20. века, сетих се речи Светог владике Николаја да “ 20. век значи савез са ђаволом”. И колико год застрашујуће деловала чињеница да је у једном веку пет ратова вођено, долазећи до самог краја драме, спознајемо да је највећи и најтежи од свих ратова, онај који човек води са самим собом. Јер рат са собом је рат са нечастивим у нама. Наше личне, унутрашње борбе заокупиле су пажњу благочестивог фрескописца, који је на тренутак кист заменио пером и исписао причу, на први поглед о човековом преображају, али суштински Станковић нас подсећа не само на покајање, већ изнад тога, на опроштај!
Уосталом, како запажа Свети владика Николај - није ли и Господ Исус Христос издишући на Крсту, изрекао једну од највећих поука, коју је оставио за крај овоземаљског битисања - Оче, опрости им, јер не знају шта раде!
Јавним читањем драме “Преумљење” користећи се микро мизансценом, потрудили смо се да удахнемо животе у ликове који воде своје унутрашње борбе и скренемо пажњу на “кратковидост оних који сматрају да се граница света поклапа с границом њихова погледа”.
Посебна захвалност припада Његовом Преосвештенству, Епископу осјечкопољском и барањском, Господину Херувиму, иницијатору овог духовно-културног догађаја, што и кроз уметнички израз, делује на преображај свих нас.” мр Биљана Ђуровић, ред. профКОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.