НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Светониколајевски Саборни храм у Вуковару добио иконостас

Након седмогодишње израде, у многострадалном Саборном храму Светог оца Николаја у Вуковару, постављен је иконостас.
Зидање храма Светог оца Николаја у Вуковару довршено је 1737. године. У својој дугој историји постојања, храм је уређиван, опреман и украшаван, те као такав припадао је групи најугледнијих црквених јединица Карловачке митрополије. То је условило не само добро материјално стање православних вуковарчана, већ и њихова висока ватрена и верска национална свест, која их је подстицала на патриотска и Богоугодна дела.

Храм је више пута страдао током свог постојања, а највеће страдање претрпео је 1991. године, када је миниран и запаљен. Захтевна грађевинска обнова и рестаурација трајала је од 2009. до 2014. године. У овом страдању потпуно је уништен богати инвентар који је красио Светониколајевски храм. Дуборезни позлаћени иконостас, рад осечког дуборезца Фиртлера из 1757.године, у потпуности је изгорео, као и тронови, богато украшене певнице и стасидије. Од 59 икона које су красиле иконостас, од страдања је сачувано 38 икона, а поједине су само деломично спашене и тренутно чекају повратак из Р.Србије, где је над њима обављена рестаурација. Поред ових икона, сачувано је двадесет малих целивајућих икона на дрвету, Свето Јеванђеље из 1769. године, богато украшено (димензија 70х50 цм) и делимично је сачувана Часна Трпеза из 1799. године са записом на доњој плочи.

Козерваторски одјел у Вуковару и Покрајински завод за заштиту споменика културе из Петроварадина, заједнички делују на рестаурацији Светониколајевског храма у Вуковару. Посао на факсимилној изради иконостаса, а тако и преосталог мобилијара поверили су самосталном уметнику-дуборесцу г.Драгану Шапоњи из Колута (Бачка, Р.Србија). Израђен је на основу нацрта, који је направљен по фотографијама оргиналног иконостаса. Површине је око 65 м2 и није позлаћен. Након седам година израде, иконостас је 22. јуна 2018. године постављен у храм. Трошкове израде иконостаса платила је Влада Р.Хрватске. Мукотрпан посао око увоза и допремања обавио је прота Саша, као и координирање приликом самог монтирања. Иконостас је монтирао г.Предраг Митровић из Борова уз помоћ сарадника: Дражена Стојановића, Михајла Јовановића, Јовице Крсмановића, Борислава Тодорчића, Душана Радмановића, Срђана Дангузовића, Славољуба Кнежевића, Бојана Кошутића, Љубомира Абаџића и Борислава Вигњевића. Постављање иконостаса је обављено стручно и професионално, по речима г-ђе Зденке Предријевац, прочелнице Конзерваторског одјела у Вуковару.

Тренутно је у фази израде преостали мобилијар, а чека се и допремање икона са иконостаса, као и израда икона које недостају.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.