НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Пачетинци помажу побратиме

27. јун 2018. г. - Средином јуна снажно невреме захватило је северни део Шумадије, али и многе друге крајеве Србије. Међу оне највише погођене спада неколико насеља у општини Смедеревска Паланка која су претрпела огромну штету од града. Лед величине шаке одраслог човека опустошио је готово комплетне ратарске културе, али и воћњаке и винограде којих у овом крају има доста.
Једно од најпогођенијих насеља било је Голобок, место које је званично побратимско место Пачетина од 1975. године. Од тад па до данас, уз краћи прекид за време последњег рата, мештани ова два села у Шумадији и западном Срему, одржавају непрекидне везе и сваке године састају се и друже.

Сазнавши за ову катастрофу, Црквени одбор пачетинске парохије одлучио је да прикупи новчану помоћ како би се барем мало помогло онима којима је помоћ најпотребнија. За неколико дана велик број парохијана одазвао се позиву Црквеног одбора и у складу са својим могућностима уплатио одређена новчана средства. Овом позиву одазвале су се и друге организације из места попут удружења пензионера, ловачког друштва, културно-уметничког друштва, фудбалског клуба, али и општина Трпиња, Веће српске националне мањине општине Трпиња и Заједничко веће општина. Значајан приход уплатило је и двадесетак мештана Клисе.

Прикупљени новац унесрећеним побратимима однели су пачетински парох протонамесник Ненад Кесоња и потпредседник СПЦО Пачетин Срђан Секулић. Њих двојицу у порти храма посвећеног Вазнесењу Господњем у Голобоку, који је уз многобројне куће такође оштећен, дочекали су парох Далибор Новаковић и двадесетак парохијана, махом пачетинских побратима. Новац је предан локалној Месној заједници која ће га уручити најугроженијим породицама у овом месту како би поправили оштећене кровове, прозоре или фасаде својих кућа.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.