НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Заветни дан у Белом Манастиру

Завет као жртва и покајничка молитва, показује веру, поверење и определење верника да једино Господ може помоћи када је најтеже. На дан Светог свештеномученика Јевсевија, 5. јула, православни верници у Белом Манастиру молитвено се сећају завета својих предака.
Давне 1923. године, велико невреме које је задесило ову парохију, потстакло је народ да спонтано у молитви крене у храм Светог Архангела Михаила.
Летописац сведочи да су на коленима прилазили храму молећи помоћ од Господа.
Свештеник је тада одредио да овај дан буде завет Богу, што је прихваћено и у околним селима.
Надаље се ишчитава у летопису како су државне власти браниле да се на тај дан иде у поља, оранице , воћњаке и винограде.
Одржати завет предака света је дужност. Сваке године на овај дан свештеници Архијерејског намесништва барањског служе Свету Литургију у храму Светог Архангела Михаила у Белом Манастиру, после које се на коленима чита молитва.
Ове године, одржали су завет предака свештеници: протојереј Ђорђе Ковачевић, Архијерејски намесник барањски, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, привремени парох кнежевовиноградски, протојереј-ставрофор Слободан Мајкић, привремени парох јагодњачки, протојереј Александар Вукадиновић привремени парох поповачки, протојереј Драган Вукадиновић, привремени парох беломанастирски, јереј Срђан Трајковић привремени парох болмански и пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, те верни народ сакупљен на Светој Литургији.
Поучну беседу изнео је протојереј-ставрофор Слободан Мајкић.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.