НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Отворена летња школа калиграфије у манастиру у Даљ планини

Светом Литургијом коју је у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини служио Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски господин Херувим, На дан преподобног Давида Солунског, 9. јула 2018. године, по први пута, започела је летња школа калиграфије „Путевима Захарија Орфелина“.
У овом пројекту учествује више основних школа са подручја вуковарско-сремске жупаније у којима се похађа настава на српском језику и ћириличном писму, и то: Бобота, Борово, Трпиња, Маркушица и Негославци.
Циљ летње школе калиграфије је, између осталог, упознавање деце са манастирским начином живота, богослужењима и црквеном традицијом, у чему ће им помоћи радионице из области историје, калиграфије, књижевности и музике. Ђаци ће бити анимирани и кроз разне спортске активности.

На Литургији, Његовом Преосвештенству саслуживали су јереј Вукашин Цветојевић, јереј Горан Тодоровић и јереј др Марко Шукунда, а, између осталих, присуствовао је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Владика се у својој беседи обратио ђацима и њиховим учитељима: -Драга браћо и сестре, драга децо Божија, драги Срђане, желим на првом месту да заблагодарим Богу што нас је сабрао данас овде у овом нашем манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини, да започнемо једно богоугодно дело на добро и корист свих нас.
Радујем се што смо Светом Литургијом започели тако велико дело ваше које ћете ви овде, кроз радионице, следећих седам дана, радити на добро и на корист нашег народа на овим просторима, а свакако и на корист ваше Свете Цркве, ваших учитеља и ваших родитеља.
Данас смо прославили једног дивног светитеља Цркве Божије, који је имао велику благодат Божију и који је доживео Славу Божију. Он је у својој келији у свом манастиру, као што је и овај наш манастир једна мала духовна оаза - тако је и он имао у оно давно време једну своју малу духовну оазу, и благодат Божија је његовим молитвама учинила да он израсте у једног великог човека Цркве. Једно чудо које се десило је то да је он за време своје молитве, не имајући кадионицу у коју би ставио брикет, као што сте видели да ми кадимо, он је у својим рукама држао брикет и метнуо на њега тамјан и окадио свој богослужбени простор показујући тиме колика је благодат Божија на угодницима Божијим. Свето Јеванђеље нас учи да узмемо јарам свој јер је бреме Христово лако. Управо је то у том тренутку показао преподобни Давид Солунски: излила се благодат Духа Светога и он није имао ожиљке. А данас, ми мали људи, греховни људи који са собом носимо свој грех, да узмемо и урадимо тако нешто сигурно бисмо имали неке телесне ожиљке. Али благодат Божија је била велика и преподобни Давид на својим рукама није имао никакве ожиљке. Управо тако и ми, драга децо, треба да живимо, непорочно, да живимо морално и да поштујемо основне моралне вредности које ће нас увек уврштавати у достојанство великих људи, као што је био човек којем смо посветили и ову нашу летњу школу – Захарије Орфелин. То је био велики човек нашег рода, велики учитељ и просветитељ свога времена. Лепо је што смо се данас окупили управо у његово име, да започнемо и на неки начин осавременимо његово дело које је он чинио у 18. веку, а које ми данас требамо да негујемо и да чувамо.
Ја се радујем што је та радионица овде, ових седам дана колико ћете бити у овом нашем манастиру, у овој нашој духовној оази, јер велики је то дар Божји да можемо да оживотворимо стару делатност калиграфије. Данас је савремени човек обремењен другим вредностима, то су вредности модерне технологије и мало се води рачуна о ономе што вреди а што је иза нас.
Некада су књиге биле лепо исписане, наше црквене – богослужбене књиге а свакако и друге светске и европске.
Радујемо се томе, призвали смо благодат Духа Светога да ваше дело буде богоугодно и желимо вам свако добро, да однесете лепе утиске из ове наше духовне оазе при завршетку ове ваше радионице. Живели! Бог вас љубио и благословио и свако вам добро даровао!

Предавања су започели јереј др Марко Шукунда и јереј Горан Тодоровић. Свештеници су ђацима држали предавање о почецима монаштва, монашком начину живота и значају монашког покрета за нашу Свету Цркву уопште. Јереј Горан Тодоровић је ђаке упознао са историјом манастира Успења Пресвете Богородице и истакао његов значај за наш народ на овим просторима.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.