НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Свечано завтворена летња школа калиграфије „Путевима Захарија Орфелина„

- Долазио сам у неколико наврата овде, обилазио ову нашу радионицу и видео сам заиста величанствено дело које су учесници овде оставили нама, да се ми њима поносимо, и да призовемо благодат Божију на њих, јер заиста је то дело њихових руку којe им је датo благодаћу Духа Светога. Још се више радујем што су деца током свих ових дана били на светим богослужењима, учествовали на њима, причешћивали се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа, рекао је Владика Херувим у Даљском манастиру приликом затварања летње школе калиграфије.
На дан Светих бесребреника Козме и Дамјана, 14. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Светуспенском манастиру у Даљ планини, уз саслужење свештенства Епархије осечкопољске и барањске.
Владика је у својој беседи истакао благодарност за данашњи принос Богу у светоуспенској обитељи у Даљ планини, да се Литургијом, као што се отпочело, и заврши ово богоугодно дело учесника летње школе, током протеклих седам дана. Обраћајући се учесницима, Епископ осечкопољски и барањски је наставио: -Велики је благослов и на вама и на овој светој обитељи што сте данас овде, што смо данас сабрани на Светој Литургији уз овако дивно појање драге деце. Ви сте деца небеска и заиста су деца велики дар Божије љубави, велика наша нада на овим просторима страдања, велика наша утеха и велико наше укрепљење. Они који раде у просвети сигурно знају какав је крст носити и бити наставник, професор и учитељ у школама, али велика је и љубав када та деца изађу, када донесу добра дела и саберу у своје житнице оно што су научили.

- Долазио сам у неколико наврата овде, обилазио ову нашу радионицу и видео сам заиста величанствено дело које су учесници овде оставили нама, да се ми њима поносимо, и да призовемо благодат Божију на њих, јер заиста је то дело њихових руку којe им је датo благодаћу Духа Светога. Још се више радујем што су деца током свих ових дана били на светим богослужењима, учествовали на њима, причешћивали се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Даље је Преосвећени Епископ Херувим истакао да нам земља пуно тога може дати али оно што је наше најбитније и најзначајније назначење јесте Царство Небеско. То је наш ослонац и темељ. Стога увек треба да се окупљамо као што смо се и сада окупили у овој нашој светој обитељи, да се увек окупљамо око својих храмова, да волимо своју Цркву, да поштујемо своје учитеље, наставнике и родитеље, јер су они најбољи путокази живота у овоме свету, којем је сва матаријалистичка мисао најбитнија, а оно што је небеско и непролазно је занемарено. Морамо да поменемо Захарија Орфелина, великог нашег учитеља, просветитеља, једног свестраног човека који је наш народ пронео свугде по свету где год се његово име спомињало. Он је наш Вуковарац , он је наше светило које непрестано светли, као просветитељ и учитељ, а можемо слободно рећи и носилац духовних вредности. Радујемо се због тога што је управо ова радионица понела то име, што је то пут који требамо сви да следимо, пут наших предака и отаца. На крају вам желим свако добро, да вас Бог благослови од сада и кроз сву вечност. Амин!
После Свете Литургије уприличен је скроми програм на коме су учесници радионице представили своје радове, који су и награђени заједничком трудом Заједничког већа општина и Епархије осечкопољске и барањске.
Присутнима се бираним речима обратио председик Заједничког већа општина Срђан Јеремић, истакавши просветни, културни и верски значај оваквих летњих школа за чуване нашег културног и националног идентитета.
У свој пригодној речи Владика Херувим се захвалио свим учесницица и људима који су помогли реализацију ове Летње школе, у нади да она бити оранизована сваке године и тако употпунити духовну слику нашег манастира, као духовног центра наше Епархије осечкопољске и барањске.


Ученици чији су се радови, по процени оцењивача, посебно истакли:

- Сташа Беговић – ОШ Негославци;
- Звездана Поповић – ОШ Бобота;
- Милица Тодоровић – ОШ Синиша Главашевић;
- Валентина Маричић - ОШ Маркушица;
- Алекса Божичковић - ОШ Негославци.

Након програма уприличен је свечани ручак за све госте и учеснике овогодишње радионице „ Путевима Захарија Орфелина".
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.