НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Храмовна слава у Рајевом Селу

Православни верници Парохије Рајево Село прославили у су, у суботу 21. јула 2018. године, свога заштитника и патрона - Светог великомученика Прокопија.
Свету Литургију, у присуству верног народа, служио је протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох винковачки и администратор парохије Рајево село, а певницу је водио богослов Стефан Азап.
Славски колач припремила је Анђа Луковић рођ.Тодоровић из Гуње.

Неколико места Жупањске посавине и тзв. «Цвелферије» чине ову парохију, која је основана још давне 1864.године. Занимљив је назив и топоним настао уз назив овога места. Кажу старе књиге да су Срби ово место населили из Босне, из места Вучиловац, Марковић поље и Лончари, из тадашње Босне, па су говорили дошла «раја из Босне», и тако настаде Рајево Село.
Ова парохија прошла је многа искушења, рањавана је више пута, што због рата што због временских непогода. Памтимо последњу катастрофалну поплаву 2014 године, када је храм Светог Прокопија био у води у висини од 198 цм.
Тек је прошле године обављена делимична обнова истога, а још је остала обнова торња цркве и покривање бакром.

У својој беседи прота Предраг Азап је охрабрио присутне вернике и рекао да ће храм и ове године имати грађевинске радове и обнављати се, изразивши наду да ће се обнова што пре завршити, да храм ускоро буде освештан. Нека нам свети Прокопије буде на помоћ и духовну утеху, закључио је прота Предраг.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.