НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Радост сусрета

У духу братске љубави и бриге за ближњега, а увек следећи речи Јеванђеља и самога Господа који говори да љубимо ближње своје као сами себе, састала се генерација богослова 2002/2006. године из Богословије Света Три Јерарха.
Радост сусрета са ближњим је почела 6. августа 2018. године, када су се, у послеподневним часовима, окупили под сводовима Епархијског двора у Даљу, где се вечерњим богослужењем заблагодарило Господу за сва добра којих нас је удостојио.

Сутрадан, 7. августа, када наша Света Црква прославља Успење Свете Ане, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Бијелом Брду, служена је Света Литургија којим је началствовао Епископ Херувим. Епископу су саслуживали свештеници из његове генерације: протонамесник Борис Медак (Епархија британско - скандинавска), протонамесник Станко Антић (Епархија далматинска), протонамесник Слађан Тубић (Епархија банатска), јереј Јован Галамић (Епархија горњокарловачка) и ђакон Дарко Алексић (Епархија зворничко - тузланска).

На крају Свете Литургије, са великом радошћу што се сусрео са својима ближњима из богословских дана, Епископ се обратио бираним речима:

У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, часни оци, желим на првом месту да заблагодарим Господу што нас је данас сабрао на ово наше литургијско сабрање, овде у Бијелом Брду, где смо се окупили да на првом месту прославимо Бога, Име Божије, а потом и да се сетимо нашега пута и богословскога узрастања у нашој мајци, манастиру Крки, и нашој богословији Света Три Јерарха. Велики је данас дан који прослављамо: тринаест година од свршетка средњошколске богословске школе у манастиру Крки, али велики је благослов данас да смо овде, јер они нам доносе благослове из својих мученичких Епархија, а то су Епархије: мученичка Далмација, али православна, мученичка Епархија горњокарловачка, где су јади наших мученика, наших предака који су сведочили веру нашу православну. Овде имамо свештенике из Британско-скандинавске епархије, и тамо се људи муче да проповедају веру хришћанску, Име Божије, Јеванђеље Божије, у свету који је материјалистички, у свету који заговара једну другу философију живота од онога који наша Света Црква проповеда и учи. Исто тако, имамо свештенике из Банатске епархије, исто мученичке епархије, који нам доносе благослове тамошње Цркве, која се исто налази у великим мукама.

Радујемо се данас што смо се овде сабрали и присетили наших дана које смо провели заједно у Богословији, што смо се сетили Светог Арханђела Михајла који нас је непрестано штитио, који нас увек штити и који се за нас моли пред Престолом Свевишњега. Велики је благослов имати прилику тамо бити и учити се Речи Господњој, учити се у кршној Далмацији, манастиру Крки који је заиста духовна мајка (alma mater) свима нама. Радујемо се зато што смо овде, што смо се данас успели сабрати, проповедати и служити Свету божанску Литургију, сви заједно сабрани у јединству, у заједници Пресветога Духа који нас је сабрао да прославимо Име Божије и  данашњи празник Успење Свете Ане. 

Живели богослови, живела наша Богословија и хвала Господу на сваком добру које нам је даровао!Амин.   

По литургијском отпусту, евхаристијско славље је настављено за Трпезом љубави у Бијелом Брду.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.