НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Прослава Светог Саве у Маркушици

Прослава Светог Саве у Маркушици традиционално је организована као Црквено-школска слава, дведесетшесту годину за редом, 27. јануара. Ученици су са својим разредницима молитвено учествовали у литуријској прослави празника. Свети храм је био испуњен верним народом, узваницима, родитељима, децом која су нестрпљиво ишчекивала да рецитују песме Светом Сави.
Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Добривој Филиповић, док је појницу организовао вероучитељ ђакон Бранимир Михајловић.

Након Светог Причешћа, надлежни парох је одржао пригодну беседу, у којој је присутне подсетио на величину и важност Светога Саве за српски народ, како у Отаџбини тако и у расејању . После заамвоное молитве освећена су славска обележја, које су припремили овогодишњи светосавски кумови Жељко и Мирјана Вицо из Подриња. По завршетку Свете Литургије дошло је време за мале рецитаторе, укупно њих двадесет, који су својим занимљивим рециталима и начином извођења заузели посебно место у светосавскоком програму, за чега су награђени пригодним пакетићима од Мирослава и Светлане Мандић из Маркушице.

Након рецитација, оформљена је литија до сеоске основне школе. У школи је прота Добривој такође осветио славска обележја, која су, као школски домаћини, припремили ученици осмог разреда. По завршетку свечане академије узваници су у просторијама школе приступили свечаној трпези љубави.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.