НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Освећен обновљени Часни Крст на Суватову у Осијеку

У древном Римском царству, смрт на крсту је била резервисана за највеће злочинце и разбојнике, али Христовим страдањем Крст постаје знак спасења и победе над смрћу.
In hoc signo vinces (овим знамењем ћеш победити), говори Христос цару Константину у виђењу пред његову највећу победу у животу, када је одбацио друга божанства и прихватио Христа. Од овог времена, где год су живели Хришћани и узносили службе Богу, знак Крста је красио цркве, богослужбена места и домове.

Епископ осечкопољски и барањски господин Херувим, схватајући важност Христовог страдања за наше спасење, 13. августа 2018. године, када наша Света Црква прославља Светог мученика Евдокима и мученицу Јулиту, посетио је град Осијек и осветио обновљени Крст Господњи на Суватову.

Владики су саслуживали свештеници осјечког намесништва на челу са домаћином, архијерејским намесником осјечким протојерејем Александром Ђурановићем.

Након освећења Крста, Епископ се обратио сабранима:

У име Оца и Сина и Светога Духа!
Драга браћо и сестре, сабрани овде благодаћу Божијом, а испуњавајући речи Светог апостола Павла: шта то има шта нисмо примили, ми данас овде примамо благодат крсног знамења, које треба све да нас укрепљава у вери и нади на Васкрсење и Распеће Христово. Као што смо чули кроз ове свете молитве које смо овде прочитали, ово дрво крсно на коме је Господ, Бог и Спаситељ наш Исус Христос распет, у старо време је било казна за највеће злочине које су људи чинили. Међутим, Христовим распећем и васкрсењем то дрво постаде симбол којим се спашавају људи. Управо тај Крст Господњи и светочарнојевићска етика је наш народ и довела на ове просторе, да сведочимо веру васкрсења, да сведочимо веру распећа Христовога. У томе је тајна нашега живота овде на земљи, да се цео живот наш саобрази тајни васкрсења, која нас води ка љубави, миру и слози. Само ако се изграђујемо у тој тајни васкрсења, у тајни љубави, у тајни нашега спасења, онда ћемо имати љубави према својима ближњима, према својим комшијама и према свим народима, без обзира којој вери или нацији они припадају. Управо том етиком нас је учио и Свети Арсеније Чарнојевић када нас је довео на ове просторе. Да би следили Христа, наша етика мора да буде етика мира, љубави и слоге, да изграђујемо добре односе са свима, да употпунимо духовну и културну слику нашега народа на овим просторима. Увек морамо имати у виду да је хришћанска култура култура васкрсења и на то нас упућује наша Света Црква и наше светоотачко Предање.

-Радујем се данас што сам овде, што су овде и представници римокатоличке Цркве, наше браће, јер проповедамо истога Христа, исту хришћанску љубав сведочимо, а то је оно што нас треба обједињавати. Исто тако, радујем се што су овде представници града, који су издвојили како своје време  тако и своја новчана средства да овај крст буде обновљен, да он сведочи свету Распетога Господа и ону љубав коју треба да изграђујемо, јер је то јарам нашега живота на овој земљи и залог за живот вечни.

-Живели, нек вас Господ благслови и свако вам добро подари од сада и кроз све векове. Амин.

После архијерејске беседе, присутнима се обратио надлежни свештеник отац Александар и захвалио Епископу што је учинио част граду Осијеку и хришћанима тамо сабранима и дошао да освети Крст. Потом је поздравио Генералног конзула Републике Србије у Хрватској г. Милана Шапића, доњоградског жупника и декана г. Ивана Јурића, заменицу градоначелника Осијека Жану Гамош и подпредседницу Већа српске националне мањине града Осијека.

Након освећења Крста, служено је вечерње богослужење у Саборном храму у Осијеку, а потом је уприличена Трпеза љубави у црквеној сали.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.