НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Владика Херувим на Преображењском сабору у манастиру Даљска водица

У навечерје Преображења Господњег, када се Господ, посведочен од старозаветних представника Закона,пророка Мојсија и Илије, преобразио на гори Тавору, у присуству својих ученика Петра, Јакова и Јована, Епископ Херувим је благоизволео да узме молитвеног учешћа у вечерњем богослужењу са петохлебницом у манастиру  Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.
Вањски олтар манастира био је препун свештенства које се окупило да посведочи реалност догађаја, као некад Апостоли. Епископ, жива икона Христова, својим присуством је показао народу Божијем, који се скупио на гори Тавор Епархије осечкопољске и барањске, да је реалност Преображења присутна и да свако од нас треба подражавати божанске енергије и уподобљавати се Богу.

Вечерњим богослужењем је началствовао јереј Драган Сердар из Борова, а саслуживао му је ђакон Предраг Јелић из Даља. На прозбе и возгласе је одговарао свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске, под диригентском палицом протонамесника Ненада Кесоње из Пачетина. 

Преображењски сабор је био пропраћен и од стране световних власти, тако да су присуствовали народни посланик у Сабору Р. Хрватске Драгана Јацков, подпредседник СДСС-а Војислав Станимировић и начелник општине Ердут Југослав Весић.

По отпусту, пригодну беседу је произнео ђакон Предраг Јелић из Даља, истакавши најважније моменте који се тичу историјата и значаја празника. Потом се  народу Божијем обратио Владика Херувим и истакао теолошки значај празника, као и то да овај празник треба бити у животима од свакога од нас, и водиља, јер созерцавајући Бога и преобразујући се идемо ка спасењу и вечном животу.
Потом је уследило миросање народа, након чега је уприличена трпеза љубави у порти манастира.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.