НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Освећење Часних крстова у Берку и у Чаковцима

Вођен темељним хришћанским постулатима и основама вере, да без Крста, односно Христовог страдања, не би било ни Васкрсења, самог темеља нашег надања и вере, Епископ Херувим је благоизволео, 23. августа 2018. године, када наша Света Црква прославља светог мученика и архиђакона Лаврентија, да освети Часне крстове у Берку и у Чаковцима.
Да је црквена свест, како народа, тако и локалних власти присутна, сведочи чињеница да је у подизању ових Крстова значајног удела је имала Општина Томпојевци и верни народ тога краја.
Архијереју су у обреду саслуживали: протојереј – ставрофор Саша Кузмановић из Вуковара, архијерејски намесник вуковарски, протојереј – ставрофор Драгомир Живанић из Негославаца, администратор чаковачке парохије, и протојереј – ставрофор Душан Марковић, парох у пензији.

Након освећења Крста у Чаковцима, Владика се обратио сабрању речима:-Нека буде на здравље и спасење ово освећење Часнога и Животворнога Крста овде у Чаковцима и нека Господ благослови све вас, нека благослови ово село, управо тим Крсним знамењем, којим се победи смрт, којим се даде живот вечни. Смрт на крсту је некада, у старо време, била казна за највеће злочине који су људи чинили, али он је Христовим распећем постао знак живота и победе над смрћу.
Због тога Крст и јесте символ Васксрења и Распећа, као и ваш живот овде у Чаковцима. Ваш живот је омеђен символом Крста, страдања, распећа и Васкрсења, али увек понављам - Васкрсења, јер нам оно даје наду да увек можемо да останемо и опстанемо на овим нашим просторима, просторима мучења и страдања. Сам Господ Исус Христос је страдао за нас да би нас ослободио окова смрти, окова греха и омогућио нам вечан живот. Зато и ми морамо претрпети и понети тај крст који смо добили, који нам је задат, да на овим просторима живимо, да опстанемо, да наш народ буде народ светосавски, народ обожен, јер је такав преображен народ на добром путу, Христовом путу који је пут Јеванђеља. Управо тако треба да живимо и тиме треба да се владамо. Увек имајте то на уму јер је ваш крст управо такав, Јеванђелски, живите у средини која је омеђена великим мукама и страдањима, народ се иселио и наставља ту тенденцију, али је нада у Христа и Његову Цркву увек присутна. Црква вас никада неће оставити, она ће увек бити ту са вама, она ће вам уливати наду да останете и опстанете на овим просторима.

-Радујем се данас што саму овде данас са вама што сам могао поделити радост и у Берку, где је свега девет кућа и овде где се окупила већа заједница људи, јер су ови догађаји то што нас треба окупљати. Сви смо ми народ Божји, а народ Божји значи бити црквен народ, светосавски народ, народ који поштује и верује у своје наслеђе, како су нам наши преци оставили.

-Живели! Нека вас Господ благослови, нека вас укрепи и оснажи и силом свога животворнога  Крста и подари свима нама наду на Васкрсење и Живот вечни. Амин.

Потом је Епископ у пратњи свештенства обишао храм и парохијски дом у Чаковцима, констатовавши да се налазе у доста добром стању и за то похвалио надлежног свештеника и адмистратора ове парохије оца Драгомира.
Затим је уприличено послужење у парохијском дому у Негославцима.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.