НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Парастос пострадалим у рату и освећење зграде Општине у Маркушици

- Нека буде вечан спомен људима који су своје животе дали бранећи Крст часни и слободу златну и нека их Господ настани у рају сладости, одакле одбеже сваки бол, туга и уздисање, рекао је Владика Херувим у Маркушици. 
Целокупну људску историју од самих њених почетака прати сукоб између људи који, пре свега због недостатка љубави и погрешне пројаве слободе, устају на свога ближњега и брата и започињу сукоб који за последицу неретко има насилно одузимање нечијег живота. Црква никада не подржава рат, као ни устајање против друге личности, али ако већ до рата дође, он треба бити одбрамбени, где човек на првом месту мора имати на уму колику светињу брани, а та светиња је породица.
Управо у том контексту, Епископ Херувим, имајући очинску бригу и свест да нико од људи који су часно положили своје животе за ближњега и Цркву не сме бити заборављен, дана 24. августа 2018. године, када наша Света Црква прославља светог мученика и архиђакона Евпалоа и преподобног Нифонта патријарха цариградског, у цркви Свете Тројице у Маркушици служио је парастос за све невино пострадале у народноослободилачком рату.
Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Добривоје Филиповић и ђакон Бранислав Михајловић.
Догађај у Маркушици је био пропраћен и од представника световних власти: народног посланика у Сабору Р. Хрватске г-ђе Драгане Јецков, Генералног конзула Р. Србије у Вуковару г. Милана Шапића, начелника Општине Маркушица г. Будимира Драче, отпремника послова Руске амбасаде у Р. Хрватској  г. Димитрија Смоленкова и  подпредседника СДСС-а г. Војислава Станимировића.

По завршеном парастосу Владика се обратио локалној заједици следећим речима утехе:
- На здравље молитва и нека буде вечан спомен људима који су своје животе дали бранећи Крст часни и слободу златну и нека их Господ настани, као што се у овој молитви каже, у рају сладости, одакле одбеже сваки бол, туга и уздисање. Цео живот наш треба да буде овенчан Васкрсењем, јер нам о томе сведочи и живот Господа Исуса Христа, где је, из претходног страдања, односно Крста, произашло Васкрсење из мртвих и победа над смрћу. Нека би Господ дао да њихове душе буду у рају сладости, да буду убројане међу свете и благословене, који ће приликом Парусије (Другог Христовог доласка) угледати славу Васкрсења Христовога.

- Живели! Нека буде на здравље и спасење молитва, породицама и родбини нека ова молитва коју принесосмо пред Престолом Свевишњега Бога буде на утеху. Амин.

По служеном парастосу, целокупно сабрање на челу са својим Епископом прешло је у просторије Општине Маркушица, где је уследио обред освећења поменутог простора.
На крају обреда Епископ се обратио сабранима:
- Нека буде на здравље и спасење ова наша молитва и освећење ове прелепе зграде, јер смо се данас помолили да благослов Божји буде на овој згради, на овоме дому и на људима који у њему раде и проводе своје време. Такође, да благослов буде и на свим мештанима који ће употребљавати ову зграду и од ње тражити помоћ, јер је Општина место у коме човек треба да нађе помоћ, за разне проблеме и потребе које су неопходне за овоземљски живот, онако како нам се то увек намеће у савременом свету. 

-Радујем се што смо сви данас овде сабрани, сви они који нас представљају и заступају у односима са световним властима: подпредседник СДСС-а Војислав Станимировић, саборска заступница Драгана Јецков, генерални конзул г. Милан Шапић и сви наши представници на локалном нивоу који нас представљају, који се, као и ми, боре да овај народ остане на овим просторима, да он има достојан живот који треба да краси свакога човека. Наша Црква и сви наши објекти, као и овај који данас осветисмо,  гарант  су нашег останка и опстанка на овим просторима. Увек треба да живимо у љубави и  сагласју, да нас благодат Духа Светога увек сабира, јер кад год смо били једни са другима и носили бремена једни другима увек смо имали благослов Божји над нашим народом, јер то је светосвски дух, задужбинарски дух, који нас је красио кроз целу нашу историју. Никад никога нисмо мрзели, свакога смо волели и свакога примамо, на то нас позива и овај данашњи чин, да волимо, да трпимо, али свакако да поштујемо оно што су наше основне етичке и људске вредности. 

- Радујем се данас што сам овде са вама; такође, изразио бих своје знакове захвалности и начелнику Општине Маркушица г. Будимиру што нас је позвао овде да освештамо ово место, да оно буде на утеху и радост целога села, а свакако и наше заједнице. Живели, нека вас Господ благослови и свако вам добро подари! Амин.
 
Потом је уследио културни програм, током којег су чланови КУД-а кроз својих неколико тачака подсетили присутне на богату културну баштину и традицију нашег народа.
Затим је почела свечана седница Општинског одбора, на којој су присутни упознати са плановима и стратегијама које има Општина Маркушица да понуди својим мештанима у скорој будућности.

На крају, у Дому културе је приређен свечани ручак.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.