НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Епархији осечкопољској и барањској

Дух шаље све дарове: Он поставља пророке, посвећује свештенике, даје мудрост простима; претвара рибаре у богослове; одржава у јединству целу Цркву, истиче Архипастир.
По речима Светог апостола Павла сви чланови Цркве су носиоци Духа Светога (1Кор 12, 7 - 11). Не постоји ниједан члан Цркве а да нема неки дар Светога Духа; једни су апостоли, други су пророци, трећи учитељи или су једни епископи, други презвитери, трећи ђакони, четврти лаици. Сваки члан Цркве поседује дар Духа и постоји много различитих дарова, али је Дух један.
На дан Педесетнице Дух Свети је сишао на Цркву, а са Њим и у Њему ново време. Старо време није ишчезло, него Црква Христова има заповест и силу да старо време преображава у ново. Пребивати у новом времену значи пребивати у Духу Светом по речима Светог Писма: Бејаху у Духу у дан Господњи, (Отк 1, 10) и молитва упућена лично Светом Духу Царе Небески је први чин сваке литургијске радње у Православној Цркви.
Будући да дарови Светог Духа утврђују јединство Цркве у Христу, они стварају и међусобну зависност чланова Цркве једних од других. Зато су дарови Духа у ствари службе које су поверене људима, а сам појам служба и служење указује на однос са другим коме се служи. Тако да долазимо до закључка да је Дух Свети тај који конституише Цркву као заједницу и као једно Тело у Христу, у коме су удови тога Тела у међусобној зависности.

Имајући у виду значај свих дарова и благодати Духа Светога, Епископ Херувим је, у понедељак, 3. септембра 2018. године, благоизволео да посети локалне заједнице и призове благодат Трећег Лица Свете Тројице на ђаке и наставнике, да би их умудрио и помогао да умноже повере им таланте.

По обављеном чину призива благодати Светог Духа Епископ се између осталог обратио сабраној заједници: -У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги наставници, драга децо Божија, благодат Божија нас је данас сабрала овде да прославимо име Божије и да славимо Свете угоднике Божије, који су примери страха Божијега за који смо се данас молили да сиђе на вас, као и за благослов Божији, да изучите све потребне науке које ће бити за назидавање ваших личности, а свакако и на корист нашег народа на овим просторима. Нека би Господ дао да се страх Божији усели у срца ваша, да ваш ум прими све корисне науке, да будете послушна деца, деца поноса, изграђена у страху Божијем, јер је то једини пут који води у живот вечни. Целокупно наше образовање треба бити усмерено ка испуњавању заповести Божијих, изграђивању љубави, поштовању према својим учитељима, родитељима и нашој Светој Цркви. Нека би Господ дао да то тако и буде, да будете пример, да будете поштени и добри, да када изађете из процеса вашег образовања будете честити, благословени, добри домаћини, породични људи. Нека би Господ дао да то тако и буде, и нека сваки благослов Божији буде на вама, од сада и кроз сву вечност. Амин!
Архијереј је завршио своје обраћање заједници речи Посланице Светог апостола Павла Коринћанима: Благодат Господа Исуса Христа, љубав Бога Оца и заједница Светога Духа (2 Кор 13, 13), нека буде са свима вама.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.