НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Епископ Херувим служио Божанствену Литургију у Тењи

-Ако имамо љубави према ближњем, онда ћемо имати љубави и према Богу и моћи ћемо да волимо Бога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим. Једино на тај начин, уколико будемо изграђивали међусобну љубав, можемо испунити ове заповести, јер не можемо волети Бога ако не волимо ближњега свога. Ове заповести се једна у другој се испуњавају, једна у другој се усавршавају, једна у другој се у пуноћи остварују, поручује Епископ.
У недељу, дана 9. септембра 2018. године, када се наша Света Црква молитвено сећа Преподобног Пимена Великог, Осије Кордовског и Сабора Српских Светитеља, Епископ Херувим је у тењској цркви Преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског служио Божанствену Евхаристију.
Епископу су саслуживали свештеници из Тење: протонамесници Ненад Лазић и Драгослав Шалајић, те ђакон Предраг Јелић из Даља.
По заамвоној молитви Епископ је извршио чин призива Светог Духа за почетак нове школске године и помолио се да ученици и наставници увек имајући пред собом Лик Христов узрастају у врлинама и добрим делима.
По отпусту Епископ се обратио локалном евхаристијском сабрању: -У име Оца и Сина и Светога Духа! Драга браћо и сестре, благодаћу Божијом сабрани овде, у Тењи, на Светој Божанској Литургији, на којој смо принели жртву од свих и за све. Велики је благослов бити данас овде међу вама, служити Свету Литургију и принети дарове који нас уздижу од земље ка небу. Дарови које смо данас принели су благодаћу Духа Светога, претворени у Тело и Крв Христову и они нам се дају да би задобили вечни живот и остварили пуноћу живота у Цркви. Све се то дешава Светом тајном Причешћа, једином Тајном која нас узводи и отвара нам пут ка Царству Божијем.
Данас смо у Светом Јеванђељу могли да чујемо дивне речи које су нам предате да се поучавамо и живимо једним врлинским животом, а то је изнад свега живот љубави. Чули смо данас, а и сами знамо, да у овоме животу постоје поједини закони који нас одвраћају од љубави према Богу, од љубави према Цркви, од љубави према ближњем, али данас у Светом Јеванђељу смо чули које су две највеће Божије заповести остављене човеку. То су љубав према Богу и то је љубав према ближњем. Једна у другој се испуњавају, једна у другој се усавршавају, једна у другој се у пуноћи остварују. Ако имамо љубави према ближњем, онда ћемо имати љубави и према Богу и моћи ћемо да волимо Бога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим. Једино на тај начин уколико будемо изграђивали међусобну љубав, можемо испунити ове заповести, јер не можемо волети Бога ако не волимо ближњега свога. Ближњи наш је икона Божија овде на Земљи и кроз њу ми ступамо и остварујемо заједницу са самим Богом. Никако другачије ми не можемо препознати и образовати се у лицу и подобију Божијем, ако немамо изграђену божанску љубав која нас треба красити. Управо нас то поучава и Свети Апостол Јеванђелист Матеј данас у Светом Јеванђељу.

-Чули смо и у другом Јеванђељу које је данас читано на Божанској Литургији, уколико будемо имали љубави једни међу другима, уколико будемо имали љубави према Богу, светлећемо свету као истински Хришћани који следе онај уски пут, подвижнички пут живота, а то је Христов пут, пут Јеванђеља, који нас овенчава врлином и узводи од земље ка небу. То је пут љубави који смо данас чули у јеванђелском зачалу, који ми треба непрестано да упражњавамо у нашем животу. Овај свет је задојен неком другом философијом, која проповеда друге вредности. Она нас одвлачи од те љубави, јер љубав према психологији гледати са разних страна и посматрати је из више категорија. У том контексту, имамо родитељску љубав, љубав према оцу и љубав према мајци, љубав према деци, стварима, а исто тако имамо и љубав према самом себи, али то нису љубави у пуноћи која се непрестано треба остваривати. Једино љубав која се остварује у Цркви, која се остварује у односу са Богом и односу са ближњем је права и суштинска љубав која нас узводи и доводи у Царство Небеско. Видели смо колика је љубав Божија када нам је оставио овде на Земљи да увек можемо приступити Светој тајни Причешћа, као најпотпунијој заједници човека са Богом. То је велика љубав изливена овоме свету, јер једино кроз Свето Причешће и примање Тела и Крви Христове ми се сједињујемо са самим Богом, осећамо делатну љубав Божију која нам је дата и да се у њој нађемо и будемо удеоници Царства Божијега.

-Лепо је данас бити овде, видети ову нашу дивну дечицу која су дошла да се причесте, да приме благослов и Дар Духа Светога, да се научавају науком мудрости Божије, а то је мудрост која нас овенчава венцем вечне славе, која нас овенчава венцем Христовим, да се изграђују у страху Божијем, који нас учи врлинском животу. Они требају као млади људи који стичу знања прво да се науче страху Божијем, нашој Православној вери, да чувају свој језик и традицију и тако ће бити препознати као истински следбеници једног дивног светосавског наслеђа које нам је остављено да га негујемо, чувамо и да волимо своју Цркву, језик и културу. То нам је оставио и Свети Сава и Свети Симеон и мноштво људи из нашега рода који су сведочили тог и таквога Христа су очували управо ту културу коју су охристовили и обожили да би била вечна, божанска и непролазна.

-Нека би Господ дао да се молитвама Светога оца Николаја, вашега заштитника ово село сачува, умножи, и да благослов Божији увек буде овде. Живели, Бог вас љубио и свако вам добро даровао. Амин!

Литургијска радост је настављена за Трпезом љубави у сали Парохијског дома у Тењи.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.