НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Сабор православне омладине у Барањи

Свети Игњатије Антиохијски истиче да се пуноћа Цркве налази на оном месту где се народ Божији окупи око свога Епископа. Сабирање народа Божијег на једно место ради једног циља – узношења службе и молитве Господу је увек иконизовало Цркву.
У духу овога предања, дана 9. септембра 2018. године, у послеподневним часовима, око Епископа Херувима у барањском граду Дарди се окупила православна омладина на челу са својим свештеницима и вероучитељима да се изврши чин призива Светог Духа, да би њихово учење и напредовање у врлинама и страху Божијем било благословено и богоугодно.
У обреду призива Светог Духа Епископу су саслуживали: месни парох протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски, протојереји – ставрофори Стеван Кувежданин из Кнежевих Винограда и Слободан Мајкић из Јагодњака, протојереј Драган Вукадиновић из Белог Манастира, јереј Вукашин Цветојевић из Вуковара и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља.
На крају обреда Епископ је између осталог рекао: -Часни Оци, драги наставници, ученици, желим на првом месту да заблагодарим Господу што смо се данас овде сабрали, у Дарди, у цркви посвећеној Светом Архангелу Михаилу и да призовемо благослов Божији за почетак нове школске године. Да будете деца вечности, да се учите разуму, мудрости Божијој, да се учите поштењу, добром моралу и да будете примерни ђаци и да сва знања која стичете увек буду усмерена на грађење ваших личности, а на корист своје Цркве, заједнице и свога народа. Да увек будете добра и поштена деца која ће чувати своју веру и традицију, јер је то пут који нам је оставио Свети Сава, да будемо на томе путу светосавског предања. Онда ћемо знати да смо прави наследници и деца вечности. Сам Христос, када започиње своју проповед међу нама, је говорио да деца буду пример оних људи који заслужују Царство Небеско. То заиста и јесте тако, јер су деца безазлена, она су примери поштења и врлине, а ми одрасли треба да их усмеравамо у томе правцу да постану људи који ће бити достојни носиоци свога идентитета, своје вере и свога језика.
Нека би Господ дао да се то и оствари и нека благослов Светог Архангела Михаила буде на свима вама од сада и кроз сву вечност. Амин!

На крају беседе Епископ је нагласио да се од овог тренутка установљује Сабор православне омладине и да ће свих наредних година  бити одржаван прве суботе у септембру.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.