НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Епископ Херувим служио Литургију у Ердуту

-Једино испуњавањем заповести Божијих које су нам дате, како кроз Свето Јеванђеље, тако и кроз историју, у смислу подвижничкога живота у Цркви Божијој, можемо задобити Царство Божије, о коме говори Свето Јеванђеље. Оно нас учи о Царству Божијем које се испуњава овде на Литургији, у Светој Чаши, у Телу и Крви Христовој, које приносимо због свега и за све, наглашава Владика Херувим.
У суботу, дана 15. септембра 2018. године, када се наша Света Црква молитвено сећа Светог мученика Маманта и Јована Посника, Епископ Херувим је у цркви Светог Архангела Гаврила у Ердуту служио Свету Литургију.
Архијереју су саслуживали: протојереј и архијерејски намесник осјечки Александар Ђурановић, из Осијека, протонамесници Драгослав Шалајић и Ненад Лазић из Тење, јереј Зоран Гојић, месни парох из Ердута и ђакон Предраг Јелић из Даља.

На крају Литургије Епископ је се обратио бираним речима: -У име Оца и Сина и Светога Духа!Драга браћо и сестре, по речима Псалмопојаца Давида: Радујте се праведни у Господу, праведним приличи похвала! Алилуја, Алилуја, Алилуја! Управо та праведност је красила Цркву Божију кроз све векове њенога постојања. Она и данас, у овом времену историје, краси као венац непропадљивости све оне који живе по закону Јеванђеља Божијег. Једино на тај начин можемо стицати ту праведност Божију, по којој Псалмопојац Давид, а данас смо и кроз Свето Јеванђеље чули, да свако ко извршава Реч Божију и чува је у срцу своме иде ка Царству Божијем. Једино испуњавањем заповести Божијих које су нам дате, како кроз Свето Јеванђеље, тако и кроз историју, у смислу подвижничкога живота у Цркви Божијој, можемо стицати Царство Божије, о коме говори Свето Јеванђеље. Оно нас учи о Царству Божијем које се испуњава овде на Литургији, у Светој Чаши, у Телу и Крви Христовој, које данас принесосмо овде због свега и за све, јер све што се десило у Христовом животу се рефлектује на целокупни хришћански живот.

-Да Христос није страдао и васкрсао, узалуд би била вера наша и проповед наша. Христос је Својим Васкрсењем омогућио да имамо заједницу са Њим, да имамо живот вечни, да после овога живота постоји Царство Божје, а ми овде на земљи треба да се трудимо, да испуњавамо заповести Божије, да слушамо Реч Божију, да посећујемо Цркву Божију, јер једино тамо можемо да стичемо дарове, будућег живота. Да душа и тело наше буду испуњени управо тим вредностима које су неопходне свим Хришћанима за живот у заједници са самим Богом, јер нас Бог воли и непрестано милује.
Колика је само љубав Божија када је дошао на овај свет да спасе и омогући човеку поновну заједницу са Њим. Велика је то љубав, драга браћо и сестре, којом Бог нас милује. У свету постоје разне љубави, постоји љубав мајке према детету, постоји љубав мушкарца према жени, постоји љубав међу браћом, а свакако највећа и најпотпунија љубав је љубав Бога према човеку. Управо тако и ми људи треба да милујемо Бога и да га волимо и да ту веру коју смо ми добили сачувамо, да она буде темељ нашега живота. Никако другачије ми не можемо стицати те дарове, ако нисмо у Цркви Божијој и ако не учествујемо активно у њеном животу. А онда ћемо бити Народ Божији, бићемо деца Божија и бићемо у заједници са самим Богом.

-Нека би Господ то и дао, да се наш народ обожи, да се умножи и да живимо сви у заједници и загрљају Божијем. Да Свети Архангел Гаврило, коме је посвећен овај Свети храм штити ово место, да оно опстане и остане у овом тешком времену и да благослов Божији буде на свима вама од сада и кроз сву вечност. Амин! 

Трпеза љубави је уприличена у Парохијском дому у Ердуту.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.