НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Епископ Херувим служио Литургију у Слободној Власти

-Црква није ништа друго до Сабор, а као таква се пројављује у потпуности тек на Литургији. Управо у том контексту и ви сте део Цркве и литургијског сабрања без обзира где живите, јер је свако место на свету земља Господња и све је намењено спасењу. Велики је ваш Крст, али Господ не даје никоме он шта не може поднети, наглашава Архијереј.
У недељу, дана 16. септембра 2018. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Антима и Светог Јоаникија, Првог патријарха Српског, Епископ Херувим је благоизволео принети Евхаристијску жртву у цркви Силаска Светог Духа на Апостоле - Педесетнице у Слободној Власти.
Његовом Преосвештенству су саслуживали: протонамесник Ненад Лазић из Тење, јереј Синиша Мићановић, месни парох из Допсина и администратор будимачке парохије и ђакон Предраг Јелић из Даља.

По литургијском отпусту Епископ је произнео беседу: -У име Оца и Сина и Светога и Духа! Драга браћо и сестре, благодаћу Божијом сабрани у овом нашем храму у Слободној Власти, да прославимо име Божије и да принесемо бескрвну жртву Богу због свега и за све. Сабрање јесте један од основних есхатолошких елемената у месијанској свести народа Божијег. Јеванђеље по Матеју пореди Царство Божије са мрежом која се баца  у море и у коју се сабирају рибе од сваке врсте (Мт 13,47). У јеванђељу по Јовану као циљ Христовог страдања, сматра се не само спасење људи, „него и да расијану децу Божију сабере у једно“(Јн 11,52).
Зато је за Цркву, то јест за евхаристијско сабрање, још од најранијих времена постојао назив „Свето сабрање“ или „сабрање свих на једном месту“. Апостол Павле о томе говори нарочито јасно:„Јер кад се скупљате  (сабирате) у Цркву“ (1 Кор 11,18). Очигледно је да је то, према Св. апостолу Павлу, једино оправдано сабирање Цркве управо Света Евхаристија. Дакле, Црква није ништа друго до Сабор, а као таква се пројављује у потпуности тек на Литургији. Управо у том контексту и ви сте део Цркве и литургијског сабрања без обзира где живите, јер је свако место на свету земља Господња и све је намењено спасењу. 

-Велики је ваш Крст, али Господ не даје никоме он шта не може поднети. О томе нам и говори данашња прича из Јеванђеља. Тамо се говори о три човека који су добили различита задужења, службе, дарове, нико није добио исто, али се од свакога различито и очекивало. Свако се од нас мора трудити, драга браћо и сестре, јер што више добијемо, више ће се од нас и тражити. Увек морамо имати на уму да нас Господ не заборавља и Он ће сигурно доћи, а тада се требамо запитати да ли смо пројавили љубав према Њему и нашим ближњима и испунили заповести које су нам задате. Немојте да се нађемо у неприлици као онај трећи слуга, који је немајући љубави, не желећи да носи свој Крст, остао изван заједнице и спасења. Зато имајмо љубави и носимо бреме једни другима, јер ћемо само на тај начин угодити Богу по Христовим речима: Јер Јарам је мој благ и бреме је моје лако!

-Нека би Господ дао да нас увек сабира у овом месту, да му се радујемо и приносимо службу, од сада и кроз сву вечност. Амин!

Трпеза љубави је уприличена у Дому културе у Ратковом Долу.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.