НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у манастиру Даљска водица

Данас се рађа Она кроз коју долази спасење, данас постаје Она која је часнија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима; данас улази у свет Она која је у својој утроби сместила Несместивога Бога.
Дана 21. септембра 2018. године, када се наша Света Црква молитвено сећа Рођења Богомајке, Пресвете Богородице, Епископ Херувим је началствовао литургијским сабрањем у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.
Архијереју је саслуживао протојереј - ставрофор Јован Клајић, умировљени свештеник из Даља.

Говорећи о данашњем празнику и улози коју је Пресвета Богородица имала у икономији спасења Епископ Херувим је истакао неколико момената: -По речима Светог Атанасија Великог: Све што је Христос узео на себе то је и спасио, а узео је нашу људску природу, која се на тај начин најприсније сјединила са самим Богом. Ништа од тога не би било да није било Дјеве Марије, Богородице. У Старом Завету, као и у данашње време, рађање детета је био изузетно радостан догађај. Посебно у свести јеврејског народа који је очекивао Месију, односно дете које ће се родити од жене и спасити Јеврејски народ. Управо у том контексту немање деце, односно супружници који нису могли да роде потенцијалног Месију, сматрани су проклетима од Бога и то се везивало за неки њихов грех или грех њихових предака. Управо су до дубоке старости и родитељи Пресвете Богомајке, Јоаким и Ана, били бездетни. Колика је само Божија мудрост и провођење. Колика је само Божија милост која се у немоћима пројављује. Као некада Аврам и Сара из којих је изашао целокупни Израиљ, тако и Јоаким и Ана рађају Ону која ће родити Спаситеља. 

-Заиста, колики је значај Богородице и њена улога у икономији спасења, говори и чињеница да је називају и Новом Евом. Она је та која је за разлику од старе Еве, која је прекршила Божију заповест и изгубила заједницу са Богом, рекла: да, Богу, и на позив Арханђела Гаврила изговорила чувене речи: Ево слушкиње твоје, нека ми буде по речи твојој. Имајући пред собом пример личности Пресвете Богомајке, сви треба да напредујемо у смирењу и послушности и на тај начин ћемо као и Она задобити спасење и живот вечни.

После Свете Литургије је уприличено послужење у трпезарији манастира. 
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.