НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Духовно вече у Осијеку посвећено црквеној уметности

Поводом јубилеја 20 година од почетка израде и отварања радионице за израду ручно везених архијерејских митри, у организацији Српске православне Црквене општине и парохије осјечке, на Светог Сергија Радоњешког, 8. октобра 2018. године, у вечерњим часовима одржано је Духовно вече посвећено црквеној уметности.
На тему „Теологија православне уметности - црквени златовез и израда архијерејских митри“ говорили су јереј др Марко Шукунда и протојереј Александар Ђурановић. Гости вечери били су чланови свештеничког хора Епархије осјечкопољске и барањске који су извели композиције Иже херувими и Јако да царја.

Програм, кога су водиле наставница Наташа Вукадиновић из Осијека и Теодора Ђурановић, ученица II осјечке гимназије, одржан је у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку, а након истог уприличен је свечани пријем у просторијама Црквене општине Осијек.

Многобројни гости имали су прилику од предавача чути кратку историју израде архијерејских митри код Срба, односно историју црквеног и народног уметничког златовеза, о почетку рада на изради митри оца Александра, о повратку из Русије и отварању радионице, као и изради митри тј. методама рада. Предавање је пратила и видео пројекција на којој се могло видети мноштво илустрација као и велики број израђених митри произашлих из радионице у последњих 20 година. Програму у „осјечкој Лазарици“ присуствовао је велики број свештеника, као и многобројни мештани Осијека и околних места, љубитеља уметности.

Жеља за стваралаштвом, развојем и унапређењем верске културе и црквене уметности, подстакла је организатора ове духовне вечери да после више од пола века, покрене поновно отварање радионице црквеног златовеза у Српској православној цркви, попут оних у Русији или Грчкој. Током претходних 20 година рада настали су орнаменти, али по угледу на старе и препознатљиве црквене предлошке, и разни библијски мотиви кориштени у прошлости приликом израде дубореза за иконостасе, осликавања икона, штампања богослужбених књига и другог. Сви мотиви су детаљно обрађени уз доминирајући златни или сребрни конац, испуњени разним нашивеним додацима. Свака митра представља оригнални примерак и одише непролазном лепотом. Вредне руке чланова радионице допринеле су својим радом уздизању културног и духовног садржаја унутар наше помесне Цркве. Митре које красе православно богослужење, израђене у представљеној радионици, носи већина садашњих архијереја Српске православне цркве.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.