НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Дарди

-Тешко је данас ходити путем подвига у овом обремењеном свету, али Црква Божија нас увек на то упућује, да славимо Бога, да у нашим срцима  непрестано вапимо ка Господу и да целокупан живот усмеримо на пут спасења, наглашава Архипастир.
Дана 14. октобра 2018. године када се наша Света Црква молитвено сећа Покрова Пресвете Богородице и Светог Романа Слаткопојца, Епископ Херувим је началствовао евхаристијским сабрањем у храму Светог Архангела Михајла у Дарди.
Архијереју су саслуживали: протојереји – ставрофори Михајло Маријанац и Душан Марковић, умировљени свештеници, протојереј Ђорђе Ковачевић, архијерејски намесник барањски из Дарде и ђакон Бранимир Михајловић из Маркушице.
После заамвоне молитве Епископ је осветио славска обележја, колач, жито и вино, поводом славе Кола српских сестара из Дарде.
На крају Свете Литургије Владика се обратио вернима:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни Оци, драги народе, драга децо Божија, нек је благословен овај дан у коме прослависмо Покров Пресвете Богородице, један дивни празник, који у историји осликава саму икономију нашега спасења. Пресвета Богородица заслужује посебно место у нашој Светој Цркви, јер се из њене утробе родио Спаситељ света, Господ наш Исус Христос. Из тога разлога у Цркви Христовој, Цркви народа Божијег, Пресвета Богородица се посебно поштује и увек заузима посебно место, јер се непрестано моли и штити свој народ. Ова њена брига је посведочена једним догађајем из 10. века у Цариграду. Наиме, у време цара Лава Мудрога Андреј Јуродиви је видео Пресвету Богородицу на служби Божијој и то виђење је потврдио његов ученик Епифаније. Од тога тренутка се и почиње празновати данашњи празник, празник Покрова Пресвете Богородице.

-Велики је благослов Божији што смо данас овде, што смо у молитви прославили спомен на тај велики догађај као и Свети Јован Богослов када је видео жену обучену у Сунце. Можемо на неки начин повезати ова два догађаја, јер је и Свети Јован Богослов видео Царицу Небеску, Пресвету Богородицу, која греје целокупну земљу благословом који је имала у својој утроби, а то је Сина Божији. Она се непрестано моли пред Престолом за целокупни људски род, да задобијемо спасење, да ходимо уским путем ка Царству Божијем. Тешко је данас ходити путем подвига у овом обремењеном свету, али Црква Божија нас увек на то упућује, да славимо Бога, да појемо као што је и Роман Слаткопојац у своје време писао дивне црквене песме и тиме прослављао Бога и Оца творевине.  Тако и ми у нашим срцима морамо непрестано вапити ка Господу и имати на уму да свој целокупан живот требамо усмеравати једним уским подвижничким путем, путем Цркве Божије, путем спасења. 

-Управо данашња слава Кола српских сестара коју овде прослависмо, а коју су жене овога места Дарде узеле себи за заштитницу, сведочи  њиховој свести да Богородица треба увек да штити и да нам буде путовођа ка Царству Божијем. Свима нама, као и њима, упућујемо на неки начин врсту поруке да буду као што је Христос рекао Марији: Марија је добри део изабрала. А који је то добри део? Управо онај који је Бог припремио угодницима својим да ходе путевима Божијим, стазама, да се труде за Цркву своју, да украшавају Дом Божији љубављу, смирењем и трпљењем и тиме да буду на помоћ своме свештенику, да организују све оно што је потребно и да улепшавају храм Божији својим трудом, својом молитвом и љубављу. Никако другачије, сем тога.

-Нека би Господ дао да Пресвета Богородица заштити ово место, да чува нашу дивну Барању, јер она то и заслужује. Нека вас Господ благослови у све векове векова. Амин!

По Светој служби уприличена је трпеза љубави за све присутне у сали парохијског дома у Дарди.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.