НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Промоција књиге Српска православна црква – Осам векова у слици и речи

У среду, дана 17. октобра 2018. године, у после подневним часовима, у свечаној сали Градског музеја Вуковар одржана је, у оквиру Жупанијског стручног већа учитеља и наставника националне групе предмета, промоција књиге Српска православна црква – Осам векова у слици и речи.
Идејни иницијатори овог скупа су били водитељ жупанијског стручног већа и професор географије г – дин Новица Гајић и професор историје г – дин Зоран Јакшић из ОШ Драгутин Тадијановић.
Управо у својству домаћина г –дин Новица је поздравио све присутне и отворио ову заиста маестралну промоцију књиге. Учесницима и свим гостима се на почетку обратио Епископ Херувим, који је кроз кратко, али веома садржајно обраћање истакао битне моменте везане за оснивање и живот у осечкопољској и барањској Епархији. Након Епископовог благослова, све присутне је поздравио и зажелео успешну промоцију књиге виши саветник за српску националну мањину др Борислав Ђекић. Потом је, у својству модератора, водитељ Катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске јереј Вукашин Цветојевић, најављивао предаваче и водио промоцију.
Први предавач јереј др Марко Шукунда је говорио на тему Свети Стефан Штиљановић – историја и култ, где се дотакао целокупног историјског контекста у коме је свети Деспот живео, као и чињенице да његов култ и поштовање наставља да се шири и након његове смрти. Потом је реч преузо један од аутора књиге, г – дин Срђан Ерцеган, који је у кратким цртама нагласио на који начин су се бирале слике које осликавају нашу историју и зашто је баш акценат стављен на хармоничан однос Цркве и државе. После излагања г –дина Срђана, реч је преузео главни аутор књиге проф. др Борис Стојковски, доцент на Философском факултету Универзитета у Новом Саду. Професор Борис је веома детаљно презентовао целокупну књигу. Свих осам векова наше Цркве је стало у слике које красе нашу историју, а слободно можемо рећи и нашу историју спасења. Након целокупне презентације уследио је део са запажањима и коментарима, где се заправо видело колико је презентација и целокупна промоција оставила велики утисак на све присутне.
Целокупни догађај је био медијски пропраћен.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.