НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Негославцима

-Семе које ми овде кроз Јеванђеље сијемо у народу, ако падне на добро тло, односно ако падне у људска срца, оно ће да донесе стоструки род. То нам потврђују и бројни Светитељи, не само из рода нашега, него васколикога Православља, да је управо то семе у срцима њиховим било толико укорењено да их је на крају њиховог овоземаљскога живота Бог прославио Венцем вечне славе, истиче Преосвећени.
У недељу, дана 21. октобра 2018. године када наша Света Црква прославља Преподобну Пелагију и Таису, Епископ Херувим је благоизволео служити Свету Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Негославцима.
Архијереју су саслуживали: протојереји - ставрофори Драгомир Живанић из Негославаца и Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски из Вуковара.
Литургији су присуствовали начелник Општине Негославци Душан Јецков и саборска заступница Драгана Јецков.

Након литургијског отпуста Епископ је подучио свештенство и верни народ: -У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни Оци, поштовани начелниче и саборска заступнице, драги народе, драга децо Божија, као што смо чули у песми која је отпевана за певницом, и како нам је то оставио Псалмопојац Давид да се увек сећамо милости и љубави Божије којом Он милује овај свет и ту љубав је оставио и нама да волимо једни друге. Никако другачије то не може ни бити, јер је Бог ради нас страдао и васкрсао, ради нас претрпео страшна страдања, да би излио љубав на цело човечанство, на ову земљу, да би могли остваривати  заједницу са самим Богом. 
Данас се излила љубав и милост Божија кад смо овде принели жртву Богу од свих и за све и што смо се данас причестили Телом и Крвљу Господњом. То је најлепши дар који је Господ оставио човеку, да приступајући Светој Чаши задобије и утврди себи пут ка Царству Божијем. Кроз Свето Причешће ми остварујемо најприснију заједницу са Богом, ту нам се Бог открива у свој својој пуноћи, кроз љубав коју је излио на овај свет. Излио је на начин што је Васкрсао, што је страдао, што се вазнео на Небо и тиме показао да су све људске силе које су утицале да Он претрпи страдања биле мале, а да је милост и љубав Божија изнад свих граница људскога ума. Људски ум може увек да оде на ону другу страну, ону другу крајност која удаљава човека од  Бога. У тој крајности нема љубави, нема милости, ту влада мржња, безакоње, и све оне нечастиве силе које човека одвајају од  Бога и од Цркве Божије. 

-Данас смо чули у Светом Јеванђељу, у одељку Светог Апостола Луке управо ту реч да сво оно семе које ми овде кроз Јеванђеље сијемо у народу, ако падне на добро тло, односно ако падне у људска срца, оно ће да донесе стоструки род. То нам потврђују и бројни Светитељи, не само из рода нашега, него васколикога Православља, да је управо то семе у срцима њиховим било толико укорењено да их је на крају њиховог овоземаљскога живота Бог прославио Венцем вечне славе. Они су следили пут Христов, следили су пут Јеванђеља, уподобљавали су се животима дивних Светитеља, утабавали себи пут и стазе ка Царству Божијем. Тако и ми, драга браћо и сестре, треба да у овоземаљскоме животу градимо себи пут ка Царству Божијем. Није то лако у овоме свету, али свакако је Црква ту да нас враћа на тај пут и да тражи покајање и да нас усмерава ка победничком путу у Цркви Божијој. 

-Лепо је данас што смо се овде окупили и што се велики број деце причестио, јер они су наша нада и узданица, они су красота и лепота овога света. Они су ту да својом веру и честитоћу срца сведоче управо тога Христа кога су данас примили када су се причестили. То је најлепши цвет, то је квасац који увећава љубав, увећава милост и покајање у срцима њиховим.

-Нека би Господ дао да ова наша заједница у Негославцима увек буде на правоме путу, на путу покајања, љубави и милости Божије и да Пресвета Богородица, заштитница овога места и овога храма, непрестано штити ово село, и да буде помоћница и брза заступница свима вама. Нека сте благословени од сада и кроз сву вечност. Амин!

Трпеза љубави је уприличена у парохијском дому у Негославцима.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.