НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света архијерејска Литургија у Сремским Лазама

-Светост се никако другачије не може ни стицати у овоземаљскоме животу, него врлинским и подвижничким животом, у непрестаном давању себе за Цркву Божију. Једино на тај начин можемо стицати Небеске врлине које нас требају окитити венцем вечне славе, наглашава Архијереј.
У среду, дана 31. октобра 2018. године када се наша Света Црква молитвено сећа Светог Апостола и Јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, Епископ Херувим је принео евхаристијску жртву од свих и за све.
Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереји – ставрофори Михајло Маријанац и Зоран Симић, пароси у пензији и домаћин протонамесник Саво Симић из Сремских Лаза.

На крају Свете Литургије Владика се обратио сабрању: -У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни Оци, драги народе децо Божија, нек је на здравље и спасење данашњи празник. Велика је благодат Божија што смо данас сабрани овде, у Сремским Лазама, да прославимо име Божије и да кроз ово евхаристијско славље прославимо угоднике Божије, Светог Апостола Луку и Светог Петра Цетињског. Није случајно што се ова два дивна Светитеља Цркве Божије славе један поред другога, у исти дан, јер је заиста њихов живот и њихов рад у њиви Господњој био јако плодотворан и спасоносан за целокупно Православље. Они су донели велике духовне плодове које ми данас осетимо и са чијег извора се непрестано напајамо богоизабраним речима и делима, које су они творили у својим животима.

-Свети Апостол Јеванђелист Лука је био један од Седамдесеторице Светих Апостола, који је свој живот и дело запчео у Антиохији, а онда је следио пут Христов, пут Проповеди Јеванђеља и ширења благе речи целоме свету. Он је на почетку своје мисије био сапутник Светог Апостола Павла, видео је Васкрслога Господа на путу ка Емаусу, и заиста је био велики човек у то време, јер да се Бог јави њему и да открије своју величину о Тајни Васкрсења је заиста велико дело које сваки човек треба да стиче у овоземаљскоме животу, да се та благодат усели у срца наша и да будемо колевка самога Васкрслога Господа. Његова душа је управо била та колевка, јер је он преносио реч Јеванђеља, живео је Јеванђелским и врлинским животом и стицао светост. Светост, драга браћо и сестре, никако се другачије не може ни стицати у овоземаљскоме животу, него врлинским и подвижничким животом, у непрестаном давању себе за Цркву Божију. Једино тако можемо стицати те Небеске врлине које нас требају окитити венцем вечне славе. Ако не живимо са Христом, ако не живимо у Цркви Божијој, онда не можемо ни стицати те врлине, јер су једино у Цркви оне присутне и дају нам се кроз Светотајински живот наше Цркве. Ако учествујемо у Светим Тајнама, од Свете Тајне крштења тада добијамо, да употребимо профани језик, улазницу у Цркву Божију, овде кроз све Тајне које нам се дају, а превасходно кроз круну целокупног Светотајинског живота у Цркви, Светом Тајном Причешћа, непрестано треба да, као деца, као народ Божији, стицати та Небеска блага, која нам се дају кроз Свету Тајну Причешћа, јер је то којом ми ступамо у најприснију заједницу са Богом. Није нам нигде дато у овоземаљскоме животу, да можемо остварити ту најприснију заједницу, сем у Цркви Божијој. Црква Божија је Тело Христово, а сви смо ми удови тога тела и треба да се сјединимо у Светој Тајни Причешћа. Ту можемо да стичемо ту Тајну Јединства Христовога, јер је Господ дао залог својим ученицима на Тајној вечери и оставио то сведочанство да и ми ступамо у ту Тајну вечности, у Тајну бесмртности, у Тајну која нас доводи у заједницу и крило Божије.

-Са друге стране, Свети Петар Цетињски, човек из нашега рода нашега, је био такође велики проповедник и велики носилац заповести Христове у Црној Гори. Он се не пролавља само у Црној Гори, него целокупни српски народ треба да се сећа величанственога удела које је Свети Петар имао за наш род. Његове нетљене мошти, које су производ врлинскога живота, су данас светило васколикога српскога народа и оне нас упућују и воде у Светотајински живот Цркве. Наши дивни светитељи су живели врлинским животом у Цркви Божијој, живели су у љубави једни са другима, ако немамо љубави према Цркви онда не можемо имати ни љубави једни према другима, нити можемо стицати Небеска блага у Цраству Божијем.
Нека је благословен данашњи дан и сав Народ Божији овде сабран у прослављању ових дивних светитеља. Амин.

Трпеза љубави је уприличена у свечаној сали парохијског дома у Сремским Лазама.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.