НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Епископ Херувим на обележавању 150 година од оснивања Српске читаонице у Осеку

Дана 17. новембра 2018. године у вечерњим часовима Епископ Херувим је посетио град Осек. У организацији Српске православне црквене општине Осијек, СКД Просвјета пододбор Осијек, Већа српске националне мањине града Осијека, градске организације СДСС-а и удружења „Чувари српског идентитета“ из Вуковара, у просторијама поменуте црквене општине, у свечаној сали црквене општине у Осеку одржан је скуп поводом обележавања 150 година од оснивања Српске читаонице у граду Осеку, којој је у поменутој сали црквене општине био и центар.
У својој поздравној речи Епископ Херувим је између осталог истакао да је језик једна од најзначајнијих карактеристика сваког народа, ако се језик изгуби, онда је и тај народ изгубљен. Наши преци су то добро знали и овај наш скуп као и целокупна наша историја је сведок томе. Ово окупљање и обележавање значајног јубилеја, од чак 150 година, сведочи да смо ми неговали своју културу и свој језик. Сачувати веру и језик сведочи о нама да разумемо свој како духовни тако и национални етос. Веома је важно нагласити, а у контексту језика, и Свето Писмо кога нам преводе Вук Караџић и Ђура Даничић, преко којих ми на нашем језику можемо читати и разумевати светописамске истине. Епископ је завршио своје излагање упозоравајући на чињеницу да се данас губи култура читања и да је требамо што више неговати.
Свечаном скупу су поред Епископа присуствовали и г – ђа Људмила Остојић, конзул Републике Србије у Вуковару, г – ђа Жана Гамош, заменица градоначелника града Осека, др Милорад Мишковић, председник Већа српске националне мањине Осек, те подпредседница градског Већа српске националне мањине Данијела Јовчић. У програму је учествовао камерни хор из Вуковара на челу са диригентом проф. др. Слободаном Јелићем. У препуној сали црквене општине певачко друштво представило се композицијама М. Тајчевића, "Садила Тимка босилок" и "Борјано Борјанке", М. Леонтовича, "Шчедрик" и Ј. Гавриловића, "Оро се вије".
Ученица прве осјечке гимназије Невена Јовчић изрецитовала је песму Ђорђа Нешића „Кир Арсеније“. Програм је водио Велибор Зиројевић из Осека.
По завршетку програма у просторијама црквене општине уприличен је свечани пријем и послужење које су припремили организатори.

Јереј др Марко Шукунда

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.