НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Света Литургија у Кнежевим Виноградима

”То сам често пута слушао од људи: ”Са Литургије одлазим растерећен”. Растерећени одлазимо јер се ту измирујемо једни са другима, ту упознајемо свој пут и своју душу и сусрећемо се са Господом. Да ли може бити нешто лепше него кад се човек сусреће са Господом, када отвара своје срце да би постало храм Духа Светога?” - истакао је Епископ Херувим.
На дан Преноса моштију светог Јована Златоустога 9. фебруара 2019. године свету архијерејску Литургију у Кнежевим Виноградима служио је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.
Архијереју су саслуживали протојереј-ставрофор Владо Кљајић и протојереј-ставрофор Михаило Марјанац, пароси у пензији, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин, парох кнежевовиноградски, протојереј Ђорђе Ковачевић, парох дарђански и ђакон Предраг Јелић из Даља.

Епископ се кроз произнету беседу обратио сабраном народу:
-У Име Оца и Сина и Светога Духа.
Часни оци, драги народе Божји и децо Божија, нека је на здравље и на спасење данашња света Литургија. Велика је љубав и милост Божија која се данас из храма Пресвете Богородице излила на Кнежеве Винограде. Служена је света Литургија која изображава нашу жртву пред Богом и Спаситељем нашим Господом Исусом Христом. Благодат Светога Духа увек нас сабира у светим храмовима. Сабрала нас је да и данас принесемо бескрвну Жртву која нас уводи у Небеско Царство. Имали смо данас посебан благослов и прилику да осветимо тронове украшене у част Господа Исуса Христа и Његове Мајке Пресвете Богородице. Када год народ овога краја буде имао тескоба и мука моћи ће милост и утеху Божију тражити пред овим иконама.
Иконе светаца које прослављамо у нашој Цркви представљају управо утеху и наду, јер изображавају прволик који нас упућује самом Господу нашем Исусу Христу. Иконе нас враћају на пут спасења и потичу нас на покајање.
Из данашњег житија светог Јована Златоустог можемо видети какав је пут човековог покајања. У једном делу житија говори се како је цар Теодосије Млађи захтевавши да ковчег са моштима светог Јована буде пренесен у Цариград. Прича се да се ковчег с моштима никако није дао покренути с места све док цар није написао писмо Златоусту, молећи га за опроштај, јер царева мајка била поборник прогона светог Јована. Кад је ово покајно писмо положено на ковчег, ковчег је постао сасвим лак.
Видимо какав је заправо пут оних који се кају, који желе да се спасу и своју душу да преобразе како би постала Богу угодна. Дух Божји се усељава у такву душу, облагодаћује и упућује на онај уски пут подвига. На то нас упућује свети Јован Златоусти који је и написао свету Божанску Литургију како бисмо као народ Божји током целе историје могли приносити Жртву Богу. Литургија је икона Царства Божијега, упућује нас и поучава, она је наш педагог који усмерава ка Христу. Ни једна друга наука не може дати потпунију слику и лепшу утеху од оне која се налази на светој Служби Божијој. То сам често пута слушао од људи: ”Са Литургије одлазим растерећен”. Растерећени одлазимо јер се ту измирујемо једни са другима, ту упознајемо свој пут и своју душу и сусрећемо се са Господом. Да ли може бити нешто лепше него кад се човек сусреће са Господом, када отвара своје срце да би постало храм Духа Светога?
Велики је то благослов браћо и сестре што имамо Цркву Божију која нас упућује на пут покајања и вечнога живота.
Нека сте благословени и нека је благословено је данашње дело које су приложили људи Кнежевих Винограда. Амин.

Епископ Херувим осветио је иконе у новим троновима које је верни народ из своје љубави уградио у свој свети храм.

СПЦО Кнежеви Виногради доделила је захвалнице за труд на прикупљању средстава за нове тронове: господину Бојану Петровићу из Кнежевих Винограда, господину Мили Хорвату из Кнежевих Винограда, државном тајнику Владе Републике Хрватске , госпођи Нади Брковић из Кнежевих Винограда и господину Драгану Кувежданину из Кнежевих Винограда.

Након свете Литургије у парохијском дому уприличена је трпеза љубави.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.