НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Недеља Глувна у Бршадину

“Света Четрдесетница која се ближи крају, то пустињско стремљење душе – како кажу оци који упоређују Четрдесетницу са лутањем Јеврејског народа у пустињи. Као народ Божји, саображавајући се са том светоотачком истином и ми путујемо и странствујемо у овоземаљском животу тражећи пут ка покајању и вечном животу” - рекао је Епископ Херувим.
У пету недељу Великог поста - Глувну, дана 14. априла 2019. године, када Црква прославља свету Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је свету архијерејску Литургију у Бршадину.
Његовом Преосвештенству саслуживали су протонамесник Ненад Лазић, парох тењски, протојереј Љубенко Јовић, парох бршадински, ђакони Радован Арсеновић из Трпиње и Предраг Јелић из Даља.

Владика Херувим се у својој литургијској беседи обратио вернима:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе Божји и децо Божја, нека је на здравље и на спасење наше сабрање овде у Бршадину у храму посвећеном светом Архангелу Гаврилу који нас као небески војник позива да се наоружамо истином и Тајнама вечног живота.
Данас смо из светог Апостола могли чути речи: ”Диван је Бог у светима својим!” и заиста је диван Бог у светима својим. Светитељка коју данас прослављамо прави је пример испосничког и покајничког живота кроз који човек задобија живот вечни у загрљају и љубави Божјој. Света Марија Египћанка упућује нас на пут подвига. Није имала лак живот али пребивајући у подвигу до скончања свога века доживела је радост Васкрсења тиме што је кроз свету Тајну причешћа примила Господа Исуса Христа у себе. Недеље које су иза нас и недеље које долазе упућују нас на Тајну покајања и Тајну живота у Цркви која се искључиво остварује у Литургији, у Тајни Заједнице. Пуноћа живота јесте у Литургији где смо сви сабрани лицем к лицу, где свако на свој начин носимо Крст. Кроз свету Четрдесетницу носимо Крст ка Голготи, где ће наш Господ Бог и Спаситељ бити разапет. Тако се и наша душа разапиње како би добила небеске врлине које нас упућују ка вечном животу. Као народ Божји позвани смо да учествујемо у Тајнама које нам се дају у Домостроју спасења који је и устројен да би човек живећи у обремењеном материјалистичком свету могао себи утабати стазе ка спасењу. Црква је та која нам помаже да задобијемо врлине живећи подвижничким животом којему је стремила и света Марија Египћанка. Света Марија Египћанка је непрестано стремила ка своме Творцу и Саздатељу, као што и ми као народ Божји требамо да стремимо тим вредностима које нам отварају врата Небеског Царства.
Јеванђеље нам се даје сваке недеље, сваке службе, и свако би требао имати Свето Писмо и читати богонадахнуте речи које нас васпитавају да живимо у вери, у Тајни Христовог Страдања. Стари завет нас упућује ка Господу Исусу Христу, а Нови завет је наш сусрет са Христом. Слушајући на светим Богослужењима одељке из Светога Писма ми се поучавамо Речју Истине и вечнога живота. Кроз Христов живот, кроз Посланице Павла, Петра, Јакова и осталих апостола који су уврштени у Канон новозаветних књига поучавамо се Речју вечнога живота. Те књиге нас упућују да једни са другима живимо у заједници и братској љубави и табају нам пут којим требамо ићи у хоризонтали и вертикали нашега спасења. То није пут као кроз маглу, него пут светлости на којем тражимо ону светлост коју су апостоли видели на гори Таворској, а која нам открива Тајну живота. Као народ Божји требамо да идемо за том Тајном. Света Четрдесетница која се ближи крају, то пустињско стремљење душе – како кажу оци који упоређују Четрдесетницу са лутањем Јеврејског народа у пустињи. Као народ Божји, саображавајући се са том светоотачком истином и ми путујемо и странствујемо у овоземаљском животу тражећи пут ка покајању и вечном животу. Ова Четрдесетница требала нас је васпитавати у том духу, да задобијемо покајнички лик и јеванђелске врлине које нас укрепљују и дају снагу да останемо и опстанемо, да носимо тај Крст Христов који нам отвара Тајну Живота.
Ово наше дивно сабрање овде у Бршадину, видимо да је црква препуна, видимо децу Божју и све нас сабране око Христа. Сабрани смо око Тајне живота вечнога, око Тајне која нам омогућава да имамо заједницу са Живим и Делатним Богом. То је заиста лепота данашњега дана – скоро цела црква се причестила и приступила тој заједници где смо сви једно у Христу. Ништа нема лепше или боље у овом свету него када смо на светој Служби Божјој, када нас загрејава и милује та небеска љубав Божја. Тада нема више размирица у којима не можемо једни друге гледати, него влада једна хармонија и један леп начин живота. Никако другачије и нигде другде то не можемо доживети него на светој Служби Божјој, јер љубав Божја превазилази све наше размирице и нетрпељивости. Стога треба увек да се напајамо том Божанском љубављу која треба увек да нам је на памети, јер ако нас грешне љуби Бог онда и ми немамо право да мрзимо него да љубимо друге истом том љубављу. Када год паднемо и тонемо у греху Бог нам увек даје могућност за покајање и обнављање заједнице.
Стога нека сте благословени и нека су благословена ова наша дечица која су дошла да узму Тело и Крв Христову и да се причесте Животом Вечним. Амин.

Трпеза љубави је трудом пароха бршадинског припремљена у парохијском дому.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.