НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Храмовна слава у Петровој Слатини

Храмовна слава - Свети Василије Острошки Чудотворац, у парохији петровослатинској, у Петровој Слатини, прослављена је у недељу, 12. маја 2019. године с почетком у 9,00 часова евхаристијски, свечано и молитвено. Благодарећи Богу за заштитом Светог Василија Острошког, верни народ сабирао се на молитву.

Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Јован Клајић пензионисани парох ердутски, ђакон маркушички Бранимир Михајловић и надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић. Певницу је водио теолог Слободан Гајдашевић вероучитељ у Белом Манастиру и Дарди.

Након одслужене Свете Литургије освештана је свечана застава Општине Шодоловци, с грбом ове општине на коме је изображен лик Светог Василија Острошког, кога је ова општина узела за свог заштитника. Након три године упорног рада и проналажења решења издејствовало се од надлежних органа Републике Хрватске да се добије решење којим је одобрено де се међу општинским грбовима у Р. Хрватској, по одобреним хиралдичким законима, налази и грб општине Шодоловци на коме је изображен лик Светог Василија Острошког.

Након крсног опхода, храмовна слава прослављена је резањем славског колача и освећењем славског жита с овогодишњим кумом Предрагом Будалићем из Петрове Слатине. За новог кума о храмовној слави јавио се Александар Бајовић из Петрове Слатине, који је свечано примио од овогодишњег кума четвртину славског колача у славу и част Светог Василија Острошког. Благодарећи Богу и Светом Василију Острошком који нас сабра у молитвеном јединству, поздравном беседом, обратио се надлежни парох протојереј-ставрофор Миљен Илић и том приликом захвалио браћи свештеницима на љубави коју су пружили својим доласком у ову светињу. Користећи овај свечани тренутак уручио је Захвалницу црквене општине петровослатинске овогодишњем куму Предрагу Будалићу поводом кумства о храмовној слави, те честитао начелнику Општине Шодоловци Мили Злокапи крсну славу Општине Шодоловци са жељом да нас све тврдошки витез и Острошки подвижник, велики угодник Божји из рода српског, Свети Василије Острошки својим светим молитвама заштити и спасава од свих беда видљивих и невидљивихи.

У радости празника овог великог светитеља настављено је славље у порти богомоље са послужењем славског колача и жита и послужењем за све присутне који су овом приликом дошли на молитву.

Трпеза љубави уприличена је у црквенoj сали парохије петровослатинске.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.