НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Духовски понедељак у Маркушици

”Заиста нема веће љубави и лепшега дара оних који је Црква установила кроз своје догмате који говоре о љубави према човеку. Христос је Глава Цркве, Он нам даје утеху и спасење, даје нам радост. Нема праве радости, драга браћо и сестре, сем оне у животу у Христу. Све друге радости су тренутне, али радост у Господу је радост за вечност која никад не јењава” - нагласио је Владика Херувим.
На Духовски понедељак, дана 17. јуна 2019. године, светом Литургијом у Маркушици началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Архијереју су саслуживали протојереј-ставрофор Михајло Марјанац, парох у пензији, протојереј-ставрофор Добривој Филиповић, парох маркушички, јереј Бранимир Михајловић и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља.

Владика Херувим обратио се вернима у својој архипастирској беседи:
-У име Оца и Сина и Светога Духа!
Часни оци, драги народе Божји, нека је благословен данашњи дан! Сабрали смо се у Маркушици да прославимо име Божје и велики празник – Педесетницу, када прослављамо Рођендан Цркве. Бог из своје велике љубави шаље утеху – Светога Духа! Зато и кажемо за Светога Духа да је он Утешитељ. Утешитељ, јер после свих догађаја из икономије нашега спасења кроз које смо прошли, од Рођења па до Страдања и Васкрсења, Црква бива Светим Духом уведена у историју да бисмо се у тој Заједници са Богом спасили. Кроз Светога Духа који је сишао на апостоле када су били на молитви у горњој соби почело је проповедање Јеванђеља васцелом људском роду, проповедање о Васкрсењу и догађајима који су важни за наше спасење. Велика је Тајна и љубав Божја која се излила кроз Светог Духа. Тајна Свете Тројице је Тајна савршеног односа кроз који је и свет створен, сви бездани и меридијани и сам човек. Заиста нема веће љубави и лепшега дара оних који је Црква установила кроз своје догмате који говоре о љубави према човеку. Христос је Глава Цркве, Он нам даје утеху и спасење, даје нам радост. Нема праве радости, драга браћо и сестре, сем оне у животу у Христу. Све друге радости су тренутне, али радост у Господу је радост за вечност која никад не јењава. Радост Вечнога Живота може само да се умножава, јер је то обитавање у Заједници са Господом. Дао Бог да се и ми приликом Другог Христовог доласка уврстимо у оне који Христу седе са десне стране, онда ћемо знати да смо у овом свету чинили добра дела и да смо живели онако како то говори Јеванђеље и како је то наша Црква установила. Израђујмо темеље нашег живота на заповестима, кроз Цркву Божју и свето Причешће кроз које остварујемо Заједницу са Живим Христом.
Исто тако, Свети Дух браћо и сестре силази сваке Литургије када освећујемо свете Дарове. Светим Духом освећујемо свете Дарове који тако постају Тело и Крв Христова. Зар је потребно веће чудо и већа Тајна од ове Тајне које се сваке недеље удостојавамо када смо овде сабрани. Нема веће Тајне и нема веће љубави од Литургије. Ту се заправо испуњава целокупни Домострој нашега спасења, јер Свети Дух силази овде као обједињујућа Сила. Једино благодаћу Светога Духа можемо да будемо живи. Требамо да сабирамо благодатне дарове које смо добили на светој Тајни крштења. Благодатне дарове и залог Светога Духа смо примили не да их закопамо да они постану стена и камен, него да их умножавамо чинећи добра дела, изграђујући међусобну љубав и поштујући једни друге.
Свет је данас окрутан и све је мање поштовања. Црква нас учи томе да постоји хијерархијски поредак друштва, где свако свакога треба да поштује и да свако може са сваким да разговара. Испунивши то требамо да се сабирамо на светој Служби Божјој, да се сјединимо Телом и Крвљу Христовом. Тада смо сви Једно у Христу, онако како нам је то сам Господ Исус Христос заповедио.
Нека је благословен данашњи дан и наше сабрање у Маркушици! Нека Господ чува ово село, нека се у њему умноже благодатни дарови Светога Духа како би живело од сада и кроз сву вечност! Амин.

По одслуженој Литургији радост Празника је продужена и на славску трпезу.
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.