НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Духовни и културни догађаји у Осијеку

У јубиларној години када Српска православна Црква прославља јубилеј 800 година аутокефалности, осјечки Срби имају посебан разлог за радост, јер обележавају 300-ту годишњицу од подизања првог храма Успења Пресвете Богородице. У том смислу жеља Црквене општине је да низом духовних и културних манифестација на достојанствен начин обележи споменута два јубилеја.
Прво у низу догађања било је предавање проф. др. Бориса Стојковског из Новог Сада на тему: „Срби у Славонији, Барањи и Западном Срему пре Велике сеобе“. Предавање је уприличено у сарадњи са СКД Просвјета – пододбор Осијек, у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку, у суботу, 8. јуна 2019. године. Поздравним говором добродошлице на почетку све присутне поздравио је протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки, затим Зденко Чикара, председник СКД Просвјета – пододбор Осијек у уводном излагању представио је тему и предавача. Велики број слушалаца окупио се у храму и са великом пажњом пратило је предавање реномираног професора филозофског факултета у Новом Саду, др. Бориса Стојковског. Говорећи о историјским чињеницама поткрепљеним архивском грађом Аустро-угарске и Турске, предавач је на веома привлачан начин слушаоцима говорио о помену Срба на овим просторима, много пре Велике Сеоба Срба крајем 17. века. Заједничким загањем црквене општине Осијек и СКД Просвјете у црквеној сали припремљена је Трпеза љубави и пријем за све госте.
Други веома важан догађај који је са благословом Епископа осечкопољског и барањског Херувима уприличила црквена општина Осијек током месеца јуна, била је изложба старих фотографија осјечког саборног храма, али и осталих сакралних објеката црквене општине, поводом 300 година од подизања првог српског православног храма у Осијеку, посвећеног Пресветој Богородици – Мајци Божјој. Вечерње богослужење у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку, у суботу 22. јуна служио је протојереј-ставрофор Миљен Илић, након које је у сали црквене општине у присуству великог броја верника и гостију, свечано отворена изложба старих фотографија.
Осјечка изложба својеврстан је приказ библијског страдања Срба у граду Осијеку и нестајања једног народа, односно, претварања од једне веома респектабилне и хомогене заједнице, у заједницу која је била на рубу истребљења и нестанка. Изложба је приказ страдања али и са друге стране васкрсења светосавског православља, христољубивог српског народа Божјег. Отварајући изложбу, протојереј Александар Ђурановић између осталог захвалио се младом др. мед. Зорану Мишковићу на помоћи у организацији и припремању изложбе, јер је, како је истакао сигуран да нема бољих познавалаца српских прилика у Осијеку од породице Мишковић. У своме обраћању др Зоран Мишковић истакао је важност осјечког јубилеја, споменувши најзначајније личности и задужбинаре из прошлости који су вредни наше пажње и спомена.
Изложби су присуствовали поред свештеника Српске православне цркве и Дражен Алерић, прочелник управног одјела за друштвене дјелатности града Осијека, представник Високог Еванђеоског теолошког училишта из Осијека - академски декан Грег Телман, Јасмин Милић - бискуп протестантске реформиране Цркве, Дамир Шпољарић - пастор Еванђеоске Цркве, Секретар Јеврејске заједнице Осијек Драгутин Кон, Секретар ЗВО Винко Лазић, Председница Већа српске националне мањине града Осијека Данијела Јовчић, Председник организације „Чувари српског идентитета“ Драган Тодић и многи други. Специјално за ову прилику црквена општина Осијек штампала је брошуру храма и каталог изложбе. Део приказане изложбе биће стална поставка у сали црквене општине, док ће остале фотографије за посетитеље бити изложене наредних месец дана. Свечани пријем након изложбе уприличен је у парохијском дому у Осијеку.

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.