НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Нова врата на цркви св. Нектарија у Јагодњаку

Црква Св. Нектарија Егинског чудотворца у Јагодњаку се полако украшава. Нова улазна врата су један од украса ове светиње. Врата су направљена у Србији и данас, 18. јула 2019. године, постављена на цркву. Врата су урађена у радионици " Дуборез Наташа Петровић" из села Рановац код Петровца на Млави.Ово је дар православног Србина из Херцеговине, Светог Саве дедовине. Овај православни Србин је хтео остати анониман, али Божије око гледа и зна добро ову дивну душу из сивог херцеговачког камена. Упознао сам овога човека и оставио је на мене посебан утисак побожности и оличење Божијег човека. У разговору са овим дивним човеком, боље да га назовем див-јунаком, својим благим речима је надвисио херцеговачке планине... Тај дивни и побожни херцеговац, сазнавши за градњу цркве Св. Нектарија у Јагодњаку, међу првима је дао прилог за почетак радова. Осим његових првих каменова и цигле која је уграђена у цркву Св. Нектарија, врата ће подсећати све нас на овог слугу Божијег. На вратима су иконе Св. Нектарија и Св. Николаја како благосиљају све оне који буду улазили у овај свети храм, али ће исто тако и испраћати и благосиљати поклонике ове светиње. Многи можда нису ни чули за њега у Херцеговини, а ми сада чујемо и само знао да је из Херцеговине. Овај смерни слуга Божији, помажући и друге цркве и бринући се само да Бог зна!
Нама је остало да се радујемо, да радови на цркви Св. Нектарија нису стали од почетка градње цркве, 24. октобра 2016. године. Радови нису стали јер се одвијау уз помоћ наших парохијана, али првенствено уз помоћ верника из Републике Српске, а и шире...Током свих ових радова на цркви Св. Нектарија, настављају се и радови на генералној обнови храма Св. Оца Николаја и градњи нове гостопримнице.
Надамо се уз помоћ Божију и уз помоћ светитеља да све радове доведемо крају, а затим да се сви радујемо на дару Божијем.
Нека нам Бог и даље да снаге да не заборавимо моћ молитве, да следујемо речима Светог Порфирија Кавсокаливита, који нас учи;
"Без благодати Христове, човек не може ништа да чини. Али када хоће, човек може много да учини својом молитвом.

То је тешко али и лако. Једном малом искром може да чини чуда, јер је Господ тако рекао: Они коју верују мртве ће подизати, болесне исцељивати и што год пожеле и заштиту од Господа десиће се."

Ова два светитеља у чију част обнављамо и подижмо светиње су били и остали пример исцелитеља и чудотвораца! Њих молимо да и даље остану наши молитвеници и посредници у небеској обитељи, пред Престолом Божијим!

Радуј се Свети Николаје и Свети Нектарије, молите Бога за нас и помозите нам!

Протојереј-ставрофор Слободан МајкићКОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.