НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Васкрс у Осијеку

Празник над празницима - Васкрсење Христово, свечано, молитвено и у духовној радости, уприсуству великог броја верника прослављено је и ове 2018. године у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку. Иако смо сведоци тихог егзодуса у виду исељавања становништва из ове регије, па тако и из Осијека, ипак, велики број верника узео је учешћа у Пасхалној радости и литургијском слављу поводом највећег хришћанског празника - Васкрса.
Васкршње јутрење и Свету Литургију служио је парох осјечки протојереј Александар Ђурановић, који је прочитао васкршњу посланицу Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше Свете Цркве. Након Свете Литургије, одржано је по први пут такмичење за најтврђе васкршње јаје у граду Осијеку. Овогодишњем победнику Саши Босанчићу надлежни парох уручио је у име Црквене општине Осијек пригодан поклон. Догађај прославе Васкрса у Осијеку медијски су пропратили Хрватска радио телевизија, Осјечка телевизија, Радио Осијек, те регионалне новине "Глас Славоније".

Други дан Васкрса служена је Света Литургија у храму Успења Пресвете Богородице, а трећи дан Света Литургија у капели преноса моштију Светог Оца Николаја на доњоградском гробљу. Након Литургије, извршен је прелив гробља, то јест одржане су молитве за упокојене на доњоградском, новоградском, Анином, централном и вишњевачком гробљу.


КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.