НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Затворени још једни ”Бранкови дани”

ЗАВРШНИ ПРОГРАМ ТРИНАЕСТЕ ПО РЕДУ КУЛТУРНЕ И ДУХОВНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "БРАНКОВИ ДАНИ У ВУКОВАРУ" 13. октобар 2019. год.
ОЛИМПИЈАДА

У недељу, 6. октобра 2019. године, с почетком у 11:00 часова, након свете Литургије на Доброј води у Вуковару, у склопу тринаесте по реду културне и духовне манифестације ``Бранкови дани у Вуковару`` организована је Олимпијада старих, традиционалних, народних игара. Ученици из Основних школа с подручја Барање, заједно са својим вероучитељима протојерејем Драганом Вукадиновићем, Немањом Милинковићем и Слободаном Гајдашевићем, дошли су на Добру воду, присуствовали светој Литургији и учествовали у играма. Драги нам гости били су и ученици Основне школе Будимци, који су дошли организовано аутобусом заједно са својим родитељима. Овом лепом дружењу на Доброј води придружили су нам се протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, протојереј Ђорђе Ковачевић, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин и јереј Синиша Мићановић.

ЗАВРШНИ ПРОГРАМ

У недељу, 13. октобара 2019. године Господње, при храму Преподобне мати Параскеве на Доброј води, одржан је завршни програм, тринаесте по реду, КДМ „Бранкови дани у Вуковару“, с почетком у 16:00 часова.
Манифестација је отворена беседом уваженог госта из Сремских Карловаца, професора Богословије „Светог Арсенија Сремца“, Ђорђа Милидрага. Присутан богољубиви народ је с великом пажњом и одушевљењем поздравио ову дивно произнесену беседу,која је кроз личност неумрлог песника Бранка Радичевића имала поруку очувања језика и писма повезујући је са светим Божијим угодницима из нашег рода, наглашавајући осамстогодишњицу аутокефалности наше помесне Цркве.
У програму овогодишње манифестације учествовали су рецитатори Струковне школе „Марко Бабић“ и чланови рецитаторске секције КУД-а „Слога“ из Вуковара, које је припремила професорица Данијела Атлагић. Са три песме представили су се ВСПД „Јавор“ из Вуковара под диригентском палицом Александре Кртинић. Чланови најмлађе групе КУД-а Слога одиграли су три кореографије. У програму је учествовала етно група „Ђурђевак“ из Боботе , млађа и старија плесна групе „Венера“ из Вуковара и тамбурашка секција КУД-а „Бранислав Нушић“ из Борова.
Динамичка конверзација водитеља програма забавила је и насмејала публику,пославши јасне поруке гледаоцима. Завршну манифестацију програма водили су Владан Смиљанић и Милица Новаковић, по тексту који је осмислила професор доктор Љиљана Бајац Николић .Ученике је за сценски наступ припремила и увежбала професорица Маја Танасић.
Поред богато припремљеног и осмишљеног програма,манифестацији су се придружила удружења: “Сеоска идила” из Аде, „Пударце“ из Бијелог Брда и СКД Просвјета пододбор Бршадин , секција „Свилен конац“ из Бршадина, која су припремила изложбу народних рукотворина.

На самом крају програма овогодишње тринаесте по реду КДМ „Бранкови дани у Вуковару“ уручена је додела овогодишњих награда за најбоље литерарне радове која носи име Бранкове мајке, вуковарчанке Ружице Радичевић. Председник организационог одбора Бранкових дана, протојереј-ставрофор Миљен Илић поздравио је све присутне: конзула Републике Србије,представнике друштвеног, политичког и просветно културног живота , многобројну децу и сабрани народ и уручио награде „Ружица Радићевић“ добитницима. Од почетка овогодишње манифестације на конкурс за најбољи литерарни рад пријављено је 107 радова из 10 основних и пет средњих школа. У категорији ученика разредне наставе награде су добили ученици: Давид Јанић 4 раз. ОШ Синиша Главашевић,Михаило Рабреновић 4 раз. ОШ Бијело Брдо , Милана Кнежевић 3 раз. ОШ Трпиња.
У категорији ученика предметне наставе награде су добили ученици: Петра Војновић 7 раз. ОШ Маркушица, Миљана Миловановић 8 раз. ОШ Трпиња, Нина Колар 5 раз. ОШ Синиша Главашевић Вуковар.
У категорији ученика средњих школа, награде су добили ученици:
Сара Атлагић 2/2 раз. Гимназија Вуковар, Маја Коприванац 4 раз. Средња струковна школа „Марко Бабић“, Ивана Жујић 4/1 раз. Техничка школа „Никола Тесла“ .
Уручене су захвалнице спонзорима за помоћ и подршку у реализацији овогодишње манифестације, медијским покровитељима: Радију „Дунав“ из Вуковара, Радију „Борово“ из Борова, Радију „Беседа“ из Новог Сада и Радију „Слово љубве“ из Београда. Захвалнице су уручене и свим учесницима програма овогодишње манифестације, као и свим школама које су узеле учешћа у реализацији манифестације и свим вредним домаћицама парохије вуковарске које су припремале послужење за све присутне.
На крају овогодишње манифестације председник организационог одбора Бранкових дана, протојереј-ставрофор Миљен Илић позвао је све присутне на послужење и благоразумно дружење које је припремљено при храму Преподобне мати Параскеве, где је настављено једно лепо дружење вуковарских свештеника са сабраним народом .
КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.