НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Божићни интервју Владике Херувима

Божићни интервју Владике Херувима за веронаучно-информативну радио-емисију ”Преображење” Епархије осечкопољске и барањске.
-Ваше Преосвештенство, благословите! Христос се роди!
- Бог благословио! Ваистину се роди!

- Налазимо се у Епархијском двору Епархије осечкопољске и барањске, у Вашем дому, хвала Вам на гостопримству Владико.
- Хвала вама што сте нас посетили.

- У данима смо када је светлост Христовог Рождества све ближа и све сјајнија, када смо у потреби да чујемо и Ваше речи и Вашу поуку. Хвала Вам на прилици за овај интервју. Имамо неколико питања. Човечанство се ближи још једној прослави празника Божића, Рођења Христовог. Светлост овог Празника ће нас изнова обасјати. Молимо Вас, реците нам, чему нас учи Оваплоћење Богочовека?
- Као што смо се на самом почетку овог разговора поздравили са: Христос се роди! Ваистину се роди! Управо Светлост која проистиче из тог поздрава нас учи у ком правцу човек, а самим тим и цело човечанство треба да иде. Односно, ка оним вратима која отварају пут ка вечном животу. Кроз Тајну Оваплоћења Христовог. Тајна Оваплоћења Богомладенца јесте надумна Тајна за човека, велика Тајна за спасење свакога човека појединачно. Јер Бог који је по природи савршен унижава себе, улази у људско тело и људској природи омогућава спасење и Заједницу са Нествореним Богом.
Добро сте рекли када сте у уводном делу разговора казали да је Рођење Светлост свету. Та Светлост нам открива стазу нашега спасења. Христово Оваплоћење је темељ живота у Цркви, темељ наде у Будућност човека, темељ на којем се стичу јеванђелске врлине којима се човек изграђује и задобија дарове који су неопходни у остваривању духовног концепта живота. Како човека појединачно, тако и заједнице у целини. Тајна Оваплоћења се базира искључиво на човеку. Човек из Тајне Оваплоћења треба да увиди коју нам суштину доноси овај Празник, каква се Радост Отеловљује у контексту живота свакога од нас. То није радост у овоземаљском смислу, него вечна Радост у Христу и животу вечном. Целокупно људско биће бива овим празником охристовљено, живи у љубави и радости Христовој.

-Хвала Вам на поуци. Реците нам, сваки човек се као појединац суочава са неким својим личним проблемима, али како видимо, и читави народи стоје пред изазовима које носи свакодневица, узевши у обзир брачни живот, проблеме са одгајањем деце, друштвене проблеме. У чему савремени човек, или где савремени човек треба да тражи Витлејемску звезду, ону водиљу која је прекопотребна да се дође до правог знања, мира и радости?
- Ваше питање у себи једним делом носи и одговор: искључиво у Христу, на првом месту. Као неки нуклеус почетка тог тражења јесте породица. У овим данима када прослављамо овај дивни и велики Празник који је почетак Спасења човека, требамо ставити акценат на породицу, јер је породица темељ друштва. Самим тим, породица је основа једне шире, велике литургијске заједнице. Породица треба бити мала Црква која ће се касније само укључивати у ту велику литургијску Заједницу. Нажалост, у времену у којем се данас налазимо породица је остала по страни, темељи породичног живота су урушени. Упркос свему, требамо видети наду у овом Празнику. Божић нам поручује да требамо бити наслоњени једни на друге, да требамо имати међусобне љубави и да управо та Витлејемска звезда треба да нам буде руководитељ у овоземаљском животу. То значи да овај свет у којем живимо, који не можемо заобићи и од којег се не можемо изоловати, требамо да преображавамо својим животима и остваривањем и рађањем јеванђелске стварности у сваком човеку: рађањем љубави, наде и вере. Вера је темељ свих врлина ка којима човек треба да иде, а које се испуњавају у Тајни Оваплоћења Христовог, тј. у Тајни Божића. Требамо да ставимо акценат на породицу, да се односи међу људима изграђују на Јеванђељу, на вредностима које су вечне и које нам уливају наду у бољу будућност и граде међусобно поштовање и љубав једних према другима што нас и уводи у Тајну овог Празника.

-Преосвећени Владико, гледајући тренутне друштвене и политичке токове, и хришћанство се налази пред великим изазовима. Јеванђеље нам проповеда врлине којима је врхунац у љубави Христовој. Како да се боримо против безумља које је решено да иде против Цркве Христове?
-Као хришћани, на првоме месту требамо знати да све што се у овом свету дешава има сенку свега онога што ће се испунити у будућности. Све ово што се дешава је само сенка, она нема своју вечну садржину, него је само сурови тренутак у историји. Ако имамо веру, ако имамо наде и љубави које нас воде, као што нас у овим данима води Витлејемска звезда, изнаћи ћемо решење за схватање целокупне стварности. Стварност се може гледати кроз Тајну Христову, све безакоње и све недаће које се намећу на плећа сваког хришћанина требају се лечити искључиво Јеванђељем. Јеванђеље треба да буде лек којим се проналази решење за сваку насталу ситуацију. Јеванђеље нам то и открива кроз Тајну Оваплоћења, откривамо то и кроз живот. Ако имамо наде и вере у то да је све у Христу остварено и испуњено, онда заиста овај живот контекст живота у којем се налазимо, оно што сам и на почетку рекао, само сенка и оно што је могу слободно рећи – искушење, које ће у Христу Оваплоћеном наћи свој смисао и своје испуњење.

-Преосвећени Владико, ово је други Божић који дочекујете као Епископ ове Епархије. Коју бисте поруку послали Вашим верницима који вас већ другу годину заредом неуморно прате и слушају Ваше савете?
-На првом месту, требамо да схватимо Тајну Божића и поруку које Рођење Христово са собом носи. Са друге стране, да се наш народ, а знамо муке у којима се он налази и тескобе којима је обремењен, издигне изнад свих тих проблема управо кроз живот у нади, тј. кроз живот у Цркви. Као што често пута понављам, ни у једном времену живот није био лак, али ако имамо вере пронаћи ћемо наду у празнику Рођења Христовог. Ако желимо својим умом да схватимо Господа, спознаћемо да је вечна истина заправо живот у љубави и загрљају Божјем. Оваплоћење нам улива наду , даје нам оптимизам и теши нас да ништа на овој земљи није крај већ да је само један праг ка оним лепшим местима и бољим временима која долазе после овог живота. У овом животу се као прави хришћани изграђујемо врлинским начином живота, слушамо Реч Божју, реч наших пастира који нас увек требају усмеравати у правцу тога живота и тог облика и начина постојања нашега народа. Ако сагледамо историју када год смо били омеђени Христом били смо благословен народ. Ја се искрено надам да ће та вера која никада није ишчезла са ових простора опет бити Витлејемска звезда која ће руководити овај народ ка Царству Небеском.

- Хвала Вам на поукама. Хвала Вам на очинској љубави. У миру и здрављу прославили Рождество Христово. Благословите.
- Живели, Бог вас благословио. Христос се Роди!
- Ваистину се роди!

КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.