НОВОСТИ ЕпископЕпархијаПарохије Линкови Архива Стари сајт

Прослава Преподобномученице Параскеве на Доброј Води у Вуковару

На дан када Црква слави Преподобномученицу Параскеву, 08. августа 2020. године, светом архијерејском Литургијом на Доброј Води у Вуковару началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, први парох вуковарски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски, протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки, јереј Горан Тодоровић, парох бјелобрдски, јереј Вукашин Цветојевић и ђакон Војислав Николић.

"Да мир, слога и љубав буду оно што ће нас красити и што ће нас руководити у овоме свету. Јер свет и све околности у њему увек нас одвраћају од тог уског пута Христовога и Јеванђеља Христовога. Ускраћује нам се љубав и односи једних са другима, али то не треба да буде оно што ће нас удаљити, већ треба једни са другима да осетимо тај благословени загрљај милости Божје који нас непрестано позива у Цркву Божју да будемо следбеници закона Христовога, следбеници Јеванђеља, следбеници васкрслога Господа” - рекао је Епископ Херувим.

Епископ Херувим је додао и то да се у свом животу требамо угледати на свете Божје угоднике. ”Следити пут Христов онако како је следила света Преподобномученица Параскева заиста је благословено. То је мученички пут који нас увек води у загрљај Христов” ... ”Распињу нас различите околности, животне и друштвене, али ако имамо љубави и вере онда ћемо разумети тежину тога Крста”.

”Основа живота у Цркви Божјој је да ширимо љубав, међусобну љубав. Различитости треба да нас сједињују, а не да нас раздвајају... Ми смо народ светосавски, дипломатски народ. Свети Сава нас је учио тој светој дипломатији Христовој, дипломатији која зна да љуби без обзира на све тешкоће и недаће кроз које пролази наш народ” - неке су од порука које је Епископ Херувим упутио сабранима на Доброј Води” - поучио је сабране Епископ Херувим.

Преосвећени Владика истакао је да по узору на Христа љубав морамо носити са собом и изграђивати је у овом друштву које је друштво мржње - ”Верујемо да ће та мржња једног дана прерасти у љубав где ћемо сви имати иста права и исти крст носити”.

Цела беседа може се послушати ОВДЕ.КОНТАКТ
Епархија осечкопољска и барањска
31226 Даљ, Загребачка 2а - Патријаршијски двор
Хрватска

тел/факс (+385) 31-590-020
e-mail: episkop@eparhijaosecka.hr
euodalj@eparhijaosecka.hr

Уредништво сајта
тел. (+385) 99-3512-888
e-mail: info@eparhijaosecka.hrПрава на објављени садржај задржава
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ОСЕЧКОПОЉСКА И БАРАЊСКА
Садржај је доступан за преузимање уз обавезно навођење извора.